U trendu

Izrael na udaru kritika SAD i UN zbog Å¡irenja jevrejskih naselja

Ujedinjene nacije i SAD kritikovale su sinoć plan Izraela za izgradnju stotina novih domova za jevrejske naseljenike u postojećim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Portparol Stejt departmenta DÅŸon Kirbi označio je te planove „najnovijim korakom u sistematskom procesu konfiskacije zemlje“, prenose danas izraelski mediji izveÅ¡taje svetskih agencija.

„Mi se protivimo koracima poput tih za koje mislimo da su kontranproduktivni miru“, rekao je Kirbi.

Plan o izgradnji 560 novih domova u jevrejskom naselju Male Adumim kraj Jerusalima i još 200 u samom tom gradu, kao i više od 600 novih stanova u arapskom kvartu istočnog Jerusalima, kritikovao je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

On je osudio takve planove, podsetivÅ¡i da su naselja „nelegalna po medjunarodnom pravu“ i pozvao izraelsku vladu da odustane od takvih odluka u interesu mira.

„To podstiče legitimna pitanja o dugotrajnim namerama Izraela, uz nastavak saopÅ¡tenja nekih izraelskih ministara koji pozivaju na aneksiju Zapadne obale“, navedeno je u saopÅ¡tenju Banovog portparola.

Izrael se našao na udaru kritika samo nekoliko dana posle objavljivanja izveštaja četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika u kome se poziva da zaustavi širenje naselja.

„Ako je istinita ova vest to će biti najnoviji korak u onome Å¡to se čini kao sistamatski proces konfiskacije zemlje, Å¡irenja naselja i legalizacije divljih naselja koji fundamentalno podrivaju izglede za reÅ¡enje o dve drÅŸave“, rekao je Kiribi, aludirajući na planove Izarela koje je juče potvrdio jedan neimenovani izraelski zvaničnik agenciji AsoÅ¡iejted pres.

U izveštaju četvorke (SAD, Rusija, UN i EU) kritikuje se Izrael zbog izgradnje naselja, onemogućavanja razvoja Palestinaca i označavanja zemlje za ekskluzivno izraelsko korišćenje.

Palestinci nameravaju da osnuju nezavisnu drşavu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Izrael je osvojio te teritorije u šestodnevnom ratu 1967, a istočni Jerusalim je kasnije anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala. Pregovori o miru, vodjeni pod posredstvom, SAD doşiveli su krah još aprila 2014.

Izraelski zvaničnici navode da je izgradnja novih domova za jevrejske naseljenike neophodna kao odgovor na čitav niz smrtonosnih napada Palestinaca na jevrejske naseljenike.

Prošle nedelje je jedan palestinski tinejdşer ubio noşem trinaestogodišmju izraelsku devojčicu u njenom krevetu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona, na Zapadnoj obali. Njega su posle ubili čuvari u naselju. U petak je naoruşani Palestinac pucao iz automobila u prolazu na izraelski automobil takodje na Zpadnoj obali nedaleko od Hebrona, ubivši jednog jevrejskog naseljenika i ranivši njegovu suprugu i dvoje dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.