U trendu

Konzervativci Kačinjskog mogu da formiraju vladu sami

Konzervativna evroskeptična stranka Pravo i Pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog osvojila je na parlamentarnim izborima u nedelju 235 od 460 poslanika koliko ima Sejm i 61 senatora od 100 koliko ima gornji dom i sa tom apsolutnom većinom ne mora da ulazi ni u kakvu koaliciju, već će formirati vladu sama.

Za PiS je od 15,2 miliona Poljaka koji su izašli na izbore glasalo 5,711 miliona, odnosno 37,58 odsto što je konzervativcima obezbedilo apsolutnu većinu od 235 poslanika, saopštila je danas zvanične konačne rezultate izbora Državna izborna komisija.

Gradjanska platforma dosadašnje premijerke Eve Kopač osvojila je u Sejmu 138 poslaničkih mesta, a u Senatu 34 senatora.

Novi pokret poznatog rok pevača Pavela Kukiza koji je oko sebe okupio većinom mlade gnevne Poljake sa ciljem da se sruše otudjene stranačke elite, Kukiz´15 u Sejmu ima 42 poslanika, proevropska liberalna stranka Savremena, ekonomiste Rišarda Petrua 16 poslanika, a koalicioni partner u vladi premijerke Eve Kopač, Poljska narodna stranka 16 poslanika.

Jedan poslanik predstavljaće po Ustavu, bez obzira na izborni ishod, nemačku manjinu u Poljskoj.

U Senatu konzervativci imaju 61 senatora, liberali Eve Kopač 3, Poljska narodna stranka jednog a četvorica su nezavisni kandidati.

Na izbore je izašlo 50,9 odsto od 30,5 miliona Poljaka sa pravom glasa.  

Nakon osam godina u opoziciji u rukama PiS, odnosno njenog lidera Kačinjskog, skoncentrisala se sada dovoljna moć da progura izmene i povratak tradicionalnim vrednostima konzervativne katoličke Poljske, a na ekonomskom planu svoj u suštini levičarski, socijalni program preraspodele od bogatih ka siromašnijim slojevima.

Kačinjski je i za šefa države na izborima u maju i za premijerku, sada na parlamentarnim izborima u nedelju odabrao mladja, malo poznata, umerena poslušna lica iz druge lige stranačke politike.“Kačinjskog sam uvek optuživao za lenjost, populizam i demagogiju. Tokom poslednjih godina (u opoziciji) je ipak uradio mnogo. Zato narednih pola godine neću da izvlačim ništa protiv njega. Sačekaću da vidim kuda će to krenuti. Ako podje u dobrom pravcu biću zadovoljan“, kazao je na pobedu Kačinjskog bivši predsednik Poljske Leh Valensa koji je inače jedan od njegovih najžešćih kritičara.

Nekadašnji legendarni vodja otpora Poljaka komunističkom režimu i nezavisnih sindikata Solidarnost, Valensa ocenio je da je Gradjanska platforma izgubila nakon osam godina vlast jer je Poljacima bez obzira na prosperitet  i stabilnost tih osam godina već bilo dosta istih lica.

„Ljudima je dosta tajnih dogovora, okupiranja funkcija i finansijskih nejasnoća. Poljsku demokratiju ugrožava to što se neki ljudi stalno drže istih funkcija. Neki su po 20 godina poslanici“, rekao je Valensa i dodao da bi možda trebalo zabraniti političarima da obavljaju funkcije duže od jednog mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.