U trendu

Mej: Nema pregovora o izlasku iz EU do kraja godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Velika Britanija mora da predstavi plan za napuštanje EU, pre početka pregovora o istupanju, dok je britanska premijerka Tereza Mej rekla da njena zemlja neće početi pregovore o izlasku iz EU ove godine.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu dodala da je „spremna da sačeka“ i da Velikoj Britaniji „da vremena“ za podnošenje zvaničnog zahteva za istupanje iz EU.

„U interesu je svih da Velika Britanija podnese zahtev za izlazak kada njena pozicija u istupnim pregovorima bude jasno definisana. Važna je dobra priprema, a mi ćemo sačekati neko vreme  London formuliše svoj zahtev“, rekla je ona.

Mej je kazala da Britanija neće početi pregovore o izlasku iz EU dok se jasno ne definišu britanski ciljevi, dodavši da se to sigurno neće desiti ove godine.

Merkelova je navela „da je na britanskoj vladi da definiše principe za izlazak iz EU i da pokrene neophodne korake“, kao i da će tek tada pregovori o istupanju moći da počnu.

Premijerka Velike Britanije poručila je posle sastanka sa nemačkom kancelarkom, da se njena zemlja neće pozivati na član 50. Lisabonskog sporazuma i pokretati proceduru za napuštanje EU do kraja godine.

Ona je ponovila da je britanski cilj „održavanje najbližih mogućih ekonomskih veza sa Nemačkom i drugim zemljama EU.

Tereza Mej boravila je u Berlinu u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost prošle nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.