U trendu

Migrantska kriza glavna tema sastanka G20 u Turskoj

Migrantska kriza glavna je tema dvodnevnog sastanka ministara i guvernera centralnih banaka zemalja grupe G20, nakon što je svet obišla fotografija preminulog sirijskog dečaka pronađenog na plaži u Bodrumu.

„Prvi put smo razgovarali o pitanju migracije u kontekstu migrantske radne snage“, izjavio je prvog dana sastanka turski ministar za rad i socijalna pitanja Ahmet Erdem, čija zemlja predsedava G20.

„Imajući u vidu ubrzano starenje svetske populacije i potencijalne nestašice radne snage, mislim da će to pitanje biti na dnevnom redu narednih sastanaka G20“, rekao je Erdem.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je juče evropske zemlje da su Sredozemno more pretvorile u „groblje izbeglica“, reagujući na fotogragiju malog sirijskog izbeglice.

„Evropske zemlje su pretvorile Sredozemno more u groblje izbeglica i sve one snose odgovornost za svakog preminulog migranta“, rekao je Erdogan uoči sastanka.

Turski predsednik je podsetio da je njegova zemlja primila oko dva miliona sirijskih izbeglica od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Fotografija malog Ajlana Kurdija kako leži mrtav na plaži kod Bodruma obišla je ceo svet. Njegov stariji, petogodišnji brat i majka su takođe umrli.

Članovi G20 zemalja su ministri finansija i guverneri nacionalnih banaka 19 zemalja – Argentine, Australije, Brazila, Francuske, Nemačke, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Južne Afrike, Južne Koreje, Kanade, Kine, Meksika, Rusije, Saudijske Arabije, SAD, Turske, Velike Britanije, kao i guverner Evropske centralne banke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.