U trendu

Predsednik Meksika smatra da susret s Trampom nije bio greška

Meksički predsednik Enrike Penja Nijeto je rekao da njegov susret s republikanski kandidatom za Belu kuću nije bio greška i objasnio da mu je uputio poziv da objasni svoje izjave koje su „pretnja“ za Meksiko.

„Uveren sam da se moramo suočiti s problemima, pretnjama i rizicima za Meksiko“, rekao je Penja Nijeto u televizijskom intervjuu prošle noći.

Meksički predsednik smatra da Tramp nije pretnja Meksiku, ali da to jesu neki od njegovih predloga, kao što je namera da deportuje milione ilegalnih meksičkih imigranata, da poništi sporazum o slobodnoj trgovini Severne Amerike (NAFTA) i da izgradi zid na granici dvaju suseda.

Penja Nijeto o svom sastanku s Trampom govorio pošto je taj milijarder potvrdio na mitingu u Arizoni da će, ako udje u Belu kuću, sagraditi taj zid koji će Meksiko platiti „100 odsto“.

„Da, mi smo pokrenuli pitanje zida (na sastanku), a ja sam bio veoma jasan i nedvosmislen o tome da Meksiko neće platiti. Ja sam bio jasan u tome da svaka vlada ima pravo da radi šta hoće i da se ponaša kako smatra na svojoj granici“, kao što je navedeno u zakonima, rekao je Penja Nijeto.

Uprkos zapaljivim izjavama Donalda Trampa nakon njihovog sastanka, meksički predsednik smatra da „postoji promena tona, priznanje važnosti Meksika“, ali priznaje da već posle njihovog prvog susreta Tramp „neće promeniti bilo koji stav“ o Meksiku.

Poseti Donald Trampa Meksiku je prethodio talas kritike koja se povećala posle sastanka, a mnogi komentatori i meksički korisnici Interneta kritikuju Penja Nijeta da se ponizio i pokazao kao vrlo slab.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.