U trendu

Putin: Rusija može brzo ponovo da ojača svoje snage u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija može ponovo da ojača svoje snage u Siriji „za nekoliko sati“ ako bude potrebno i da će nastaviti udare na ekstremističke grupe.

Putin je u Kremlju, na prijemu za ruske oficire koji su učestvovali u kampanji u Siriji,
rekao da će rusija zadržati vazdušnu i pomorsku bazu u Siriji.

On je rekao i da će Rusija u Siriji zadržati dovoljno snaga da sebe štite i da nastave borbu protiv grupe Islamska država i Nusra fronta, ogranka Al Kaide u Siriji, kao i dugih grupa koje Ujedinjene nacije smatraju ekstremističkim.

Komandant ruskih vazduhoplovnih snaga general Viktor Bondarev rekao je da bi povlačenje većeg dela ruskih snaga iz Sirije trebalo da bude završeno za dva do tri dana.

Putin je u ponedeljak naredio povlačenje najvećeg dela ruskih vojnih aviona u Siriji i izrazio je nadu da će taj potez doprineti uspehu mirovnih pregovora o Siriji koji su počeli u Ženevi.

Prva grupa borbenih aviona otišla je iz Sirije u utorak. Moskva nije navela koliko aviona i vojnika će biti povučeno niti koliko vojnika je poslato u Siriju. SAD procenjuju da ima izmedju 3.000 i 6.000 pripadnika ruske vojske u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.