U trendu

Ruski ambasador: Jedan pilot ipak spasen

Jedan od dvojice pilota koji su se katapultirali nakon što je njihovu letelicu oborila turska vojska spasen je kada ga je pronašla Sirijska armija, rekao je ruski ambasador u Francuskoj, a prenosi Rojters.

Snimak dokazuje da ruski avion nije ušao u turski vazdušni prostor

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak snimak koji potvrđuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Kako je preneo Sputnjik, letački podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da Su-24 ni u jednom trenutku nije ušao u turski vazdušni prostor i da je napadnut dok je izvodio legitimne manevre iznad Sirije.

Turska je danas u pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

U pismu 15-članom Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, turski ambasador u UN Halit Čevik je rekao da su dva aviona jutros prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promene pravac.

Čevik je kazao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

„Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom podrucju“, stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.

U pismu se navodi da se „avion 2, srušio na sirijskoj strani, tursko-sirijske granice“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas da je ruski borbeni avion napadnut kada se nalazio kilometar i po unutar Sirije i upozorio na „ozbiljne posledice“.

Upitan da li bi Rusija mogla ovo pitanje da iznese na Savetu bezbednosti, ruski ambasador Vitalij Čurkin je odgovorio: „Ne znam, možda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.