U trendu

Sekularizam glavno oružje protiv radikalne islamizacije

„Francuska je sekularna država koja jasno razdvaja religiju od države, uvažavajući sve veroispovesti. Država ostaje neutralna, ali i garant da će svi moći da uživaju svoja religijska uverenja“, izjavila je francuska ministarka obrazovanja Valo-Belkasem.

Ona je rekla da se princip sekularizma u školskom sistemu primenjuje kako bi zaštitio djake i naučio ih da odvoje religiju od države, ali da partije ekstremne desnice sve češće zloupotrebljavaju ovaj princip za napad na islam, prenosi britanski list Gardijan.

„Zloupotreba i izvrtanje principa sekularizma od strane političara desnice za napade na islam zbunjuje djake“, upozorila je ministarka.

Naža Valo-Belkasem smatra da je nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 120 ljudi, od presudne važnosti da se djaci što pre upoznaju sa francuskim gradjanskim vrednostima, u sklopu kampanje protiv terorizma i radikalizacije.

„Moramo da ukažemo deci da koje god da su vere, oni pripadaju gradjanskim idejama i nisu isključeni iz francuskog društva, takav pristup može samo da ih zaštiti“, rekla je ona.

Od prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 147 ljudi, škole u Francuskoj preuzele su centralnu ulogu u borbi protiv teritorijalne, etničke i socijalne nejednakosti u društvu. Više od 800 dece stavljeno je pod poseban nadzor zbog potencijalne radikalizacije.

Francuske vlasti zabranile su 2004. godine  nošenje svih verskih simbola na školskim časovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.