U trendu

Sin bivšeg pakistanskog premijera vraća se kući

Sin bivšeg pakistanskog premijera Ali Haider Gilani koji je posle tri godine oslobodjen iz zatočeništva u Avganistanu, predat je danas ambasadoru Pakistana u Kabulu.
Gilani je helikopterom prebačen u avganistansko Ministarstvo odbrane, gde ga je dočekao ambasador Abrar Husein, a za Islamabad bi trebalo da otputuje specijalnim avionom koji je poslala pakistanska vlada.

U avganistanskom ministarstvu, gde se pojavio s dugom kosom i bradom, na nesigurnom engleskom je zahvalio avganistanskim snagama na „njihovom žrtvovanju za nekoga iz druge zemlje“, i američkoj vojsci za sklonište, hranu i zdravstvenu negu koju mu je obezbedila.

„Sada samo želim da se ponovo sretnem sa svojom porodicom i da se vratim normalnom životu“, rekao je Gilani.

Američki ministar odbrane Ešton Karter pohvalio je spasilačku operaciju, nazivajući je „odličnim primerom snažnog bezbednosnog i obaveštajnog partnerstva avganistanskih i američkih snaga“.

Gilani, za koga se veruje da je u 30-im godinama, sin je bišeg premijera Jusufa Raze Gilanija, čija je Narodna partija Pakistana predvodila nekoliko velikih ofanziva protiv talibana.

Otet je tokom predizbornog skupa u maju 2013. godine, dva dana pre opštih izbora Pakistanu. Posle tri godine zatočeništva u Pakistanu i Avganistanu, Gilani je oslobodjen u utorak u zajedničkoj operaciji američke i avganistanske vojske, u provinciji Paktika blizu granice s Pakistanom.

Odmah posle otmice se posumnjalo da su odgovorni pakistanski talibani koji su otvoreno pretili tada vladajućoj Narodnoj partiji Pakistana i drugim sekularnim partijama.

Jusuf Raza Gilani koji je bio premijer Pakistana od 2008. do 2012. godine, rekao je prošle godine da su otmičari zahtevali oslobadjanje nekoliko pripadnika Al Kaide u zamenu za njegovog sina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.