U trendu

Tramp: Pobedio bih na glasanju naroda da milioni nisu glasali nelegalno

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi osvojio najviše glasova naroda na predsedničkom izborima da „nekoliko miliona glasača nije glasalo protivzakonito“.

„Osvojio sam većinu glasova, ukoliko ne računate milione glasova ljudi koji su glasali nelegalno“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Republikanac je naveo da je bilo „ozbiljne izborne prevare u Virdžiniji, Nju Hempširu i Kaliforniji.

Kako navodi agencija AP, Tramp nije izneo nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje o izbornoj prevari, a njegov tim za prenos vlasti ukazivao je samo na nepravilnosti u registraciji birača.

Ponovno prebrojavanje glasona može ponovo da pokrene debatu o legitimnosti pobede Donalda Trampa. On je osvojio većinu glasova Elektorskog kolegijuma, ali je njegova rivalka Hilari Klinton osvojila više glasova.

Kako se navodi, kandidatkinja demokrata je na predsedničkim izborima 8. novembra osvojila dva miliona glasova više od Trampa, a očekuje se da će ta prednost rasti, jer prebrojavanje glasova nije završeno.

Izborni tim Hilari Klinton najavio je da će prisustvovati ponovnom prebrojavanju glasova u državi Viskonsin, dodajući da tokom izbora nije primetila nepravilnosti.

„Nameravamo da učestvujemo da bi osigurali da se proces odvija na način koji je pravedan prema svim stranama“, rekao je advokat Klintonove izborne kampanje Mark Ilijas.

Kandidatkinja zelenih za predsednika SAD Džil Stajn podnela je u petak zahtev za ponovno brojanje glasova Viskonsinu.

Zeleni su saopštili da će zatražiti i od suda u Pensilvaniji da naredi ponovno prebrojavanje glasova širom zemlje, ali je nejasno da li taj sud može da odlučuje o tom pitanju.

Džil Stajn je navela da će podneti iste zahteve i u Mičigenu i Pensilvaniji, državama koje su Donaldu Trampu obezbedile pobedu.

Pojedine grupe i aktivisti su već tražili od Klintonove da zvanično traži prebrojavanje glasova u te tri države zbog sumnji u navodno hakovanje elektronskih glasova što je dalo prednost Trampu.

Poraz Hilari Klinton na predsedničkim izborima 8. novembra je uglavnom posledica gubljenja izbora u državama Viskonsin, Mičigen i Florida, za koje se verovalo da idu skoro izvesno kandidatkinji demokrata.

U Viskonsinu je Tramp dobio s razlikom od 0,7 odsto, u Mičigenu s 0,3 odsto, a u Pensilvaniji s 1,2 odsto.

Hilari Klinton je odmah posle izbora priznala poraz. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.