Čarli i fabrika čokolade

Žanr: avantura, komedija, fantazija
Trajanje: 115 min.
Premisa: Fabrika se otvara u leto 2005. godine!

Glavne uloge:

Džoni Dep (Johnny Depp), Fredi Hajmor (Freddie Highmore), Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter), Dip Roj (Deep Roy), Kristofer Li (Christopher Lee)

Scenario: Roald Dal (Roald Dahl), Džon Ogast (John August)
Režija: Tim Berton (Tim Burton)

SINOPSIS

Čarli Baket dolazi iz siromašne porodice i veći deo svog vremena provodi sanjajući o čokoladi, koju obožava, ali ne može da je priušti sebi. Stvari se menjaju kada Vili Vonka, direktor velike i popularne fabrike čokolade, otvori takmičenje: pet zlatnih karata sakriveno je u čokoladicama i poslato širom zemlje. Dečaci i devojčice koji budu pronašli karte ići će na turneju zahvaljujući Vonkinoj fabrici čokolade, te pri tom doživeti i poseban vizuelni utisak. Čarli je čudom našao tiket i zajedno s ostalima krenuo na put. Tura s fabrikom pretvorila se u nešto više od nekoliko iznenađenja.

O FILMU

„Ovo je najveći film koji sam dosad radio, ne samo kao producent već i kao šef studija. To je film ogromnih razmera i imaginacije“, kaže Robert Zanuk, čuveni producent i dobitnik Oskara za film „Vozeći gospođicu Dejzi“, govoreći o ovom filmu.

„Knjiga je u startu obećavala, pre svega vizuelno, da se od nje može napraviti spektakularan film i bili smo oduševljeni idejom da to produciramo, znajući uz to da će Tim Berton uneti u priču mnogo toga sebi specifičnog“, kaže njegov kolega, producent Bred Grej, predsednik „Paramount“ studija i dobitnik više Emija i Zlatnih globusa.

O REŽISERU

Tim Berton (reditelj)
Rođen je 1958. godine u Burbanku, Kalifornija. Poznat je po neverovatnim pričama s puno mašte i iluzije. Za film „Uspavana dolina“ („Sleepy Hollow“) bio je nominovan za tri Oskara. Ostali filmovi su: „Pee-Wee“s Big Adventure“, „Beetlejuice“, „Batman“, „Edward Scissorhands“, „Batman Returns“, „Tim Burton“s The Nightmare Before Christmas“, „Ed Wood“ i „Mars napada!“.

Džoni Dep mu je omiljeni glumac, s njim je sarađivao na filmovima: „Edvard Makazoruki“ („Edward Scissorhands“), „Ed Vud“ („Ed Wood“), „Uspavana dolina“ („Sleepy Hollow“), „Čarli i fabrika čokolade“ („Charlie and the Chocolate Factory“), kao i na animiranom filmu koji će se pojaviti kasnije ove godine – „Mrtva nevesta“ („Corpse Bride“).

Omiljena glumica mu je svakako supruga – Helena Bonam Karter, koju je režirao u filmovima: „Krupna riba“ („Big Fish“, 2003), „Planeta majmuna“ („Planet of the Apes“, 2001), „Čarli i fabrika čokolade“ („Charlie and the Chocolate Factory“) i u animiranom filmu koji će se pojaviti kasnije ove godine – „Mrtva nevesta“ („Corpse Bride“).

O GLUMCIMA

Džoni Dep (Vili Vonka)
Džon Kristofer Dep (Johnny Depp) rođen je u Kentakiju 1963. godine. Odrastao je na Floridi. Napustio je školu sa 15 godina, nadajući se da će postati rok muzičar. Bio je osnivač nekoliko bendova, uključujući i grupu „The Kids“. Kada se njegov bend raspao, potpuno se posvetio glumi.

Nominovan je za nagradu Oskar za uloge u filmovima „Pirati s Kariba: prokletstvo Crnog bisera“ („Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl“, 2003) i „U potrazi za Nedođijom“ („Finding Neverland“, 2004). Tri puta je bio nominovan za nagradu Zlatni globus – za uloge u filmovima: „Edvard Makazoruki“ („Edward Scissorhands“), „Benny & Joon“ i „Ed Wood“.

Ostali filmovi: „Cry-Baby“ (1990), „Šta muči Gilberta Grejpa“ („What“s Eating Gilbert Grape“, 1993), „Doni Brasko“ („Donnie Brasco“, 1997), „Ed Vud“ („Ed Wood“, 1994), „Delić vremena“ („Nick of Time“, 1995), „Don Žuan de Marko“ („Don Juan DeMarco“, 1995), „Deveta kapija“ („Ninth Gate, The“, 1999), „Paranoja u Las Vegasu“ („Fear and Loathing in Las Vegas“, 1998), „Čokolada“ („Chocolat“, 2000), „Blow“ (2001), „Arizona drim“ („Arizona Dream“, 1993), „Astronautova žena“ („The Astronaut“s Wife“, 1999), „Bilo jednom u Meksiku“ („Once Upon a Time in Mexico“, 2003), „The Libertine“ (2004), „Tajni prozor“ („Secret Window“, 2004), „From Hell“ (2001), „Pre nego što padne noć“ („Before Night Falls“, 2000), „Čovek koji je plakao“ („The Man Who Cried“, 2000), „The Brave“ (1997), „Dead Man“ (1995), „Strava u Ulici brestova“ („A Nightmare On Elm Street“, 1984), „Freddy“s Dead: The Final Nightmare“ (1991), „21 Jump Street“ (TV), „Vod smrti“ („Platoon“, 1986), „Private Resort“ (1985).

Naredni projekti: „The Rum Diary“ (2005), „Shantaram“ (2007), „The Diving Bell and the Butterfly“ (2006), „Pirates of the Caribbean: Dead Man“s Chest“, „Shantaram“ (2007), „Pirates of the Caribbean 3“ (2007).

Fredi Hajmor (Čarli)
Rođen je 1992. godine. Za ulogu Čarlija u filmu „Čarli i fabrika čokolade“ preporučio ga je glavni glumac u filmu – Džoni Dep, s kojim je ovaj mladi glumac sarađivao na filmu „U potrazi za Nedođijom“. Dep je bio toliko impresioniram talentom mladog Hajmora da je bukvalno nametnuo Timu Bertonu rešenje za naslovnu ulogu.

Filmografija: „Women Talking Dirty“ (TV), „Petoro dece i to“ („Five Children and It“, 2004), „U potrazi za Nedođijom“ („Finding Neverland“, 2004), „Two Brothers“ (2004). U najavi su filmovi: „August Rush“ (2006) i „Arthur and the Minimoys“ (2006).

Helena Bonam Karter (gospođa Baket)
Ona je engleska glumica plemićkog porekla. Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je igrajući Lusi Haničerč u filmu „Soba s pogledom“ („A Room with a View“) iz 1986. godine. Posle tog filma, usledio je čitav niz uloga u engleskim filmovima koji oslikavaju atmosferu iz ranijih vekova. Među njima su, pre svega, filmovi „Hauardov kraj“ („Howards End“) i „Krila golubice“ („The Wings of the Dove“).

Iako je u poslednje vreme imala mnogo zapaženih uloga u holivudskoj produkciji, Helena se plaši da će ostati upamćena isključivo po klasičnim engleskim filmovima. Čak ni hitovi kakvi su bili „Borilački klub“ („Fight Club“) i „Planeta majmuna“ („Planet Of The Apes“) nisu uticali na to da Karterova u svesti gledalaca izbledi kao klasična engleska dama iz XVIII i XIX veka. Kraća filmografija: „Women Talking Dirty“, „Moćna Afrodita“ („Mighty Aphrodite“), „Krupna riba“ („Big Fish“), „Henry VIII“ (2003), „Live From Baghdad“ (2002), „The Heart of Me“ (2002), „Novocaine“ (2001). U najavi su: „Shantaram“ (2007), „Magnificent 7“ (2006), „Conversations with Other Women“ (2005), „Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit“ (2005).

Oficijelni sajt:

  • Charlie and the Chocolate Factory (2005)

    Premijera: 25. avgust 2005. godine

  • Pogledajte komentare (1)

    Jedan komentar

    Ostavite komentar