Fanovi odabrali najbolje filmove u poslednjih 20 godina: Koji je vaš favorit?

Portal za ocenjivanje filmova Rotten Tomatoes je povodom svoje 25. godišnjice sproveo anketu u kojoj su posetioci stranice birali najbolje filmove u poslednjih 25 godina. Rezultati ankete pokazuju da fanove najviše privlače veliki blokbasteri, a na listi su se našli i neki filmovi o superherojima. Evo koji filmovi su zauzeli prvih deset mesta na listi.

1. Mračni vitez (The Dark Knight)

Reditelj Kristofer Nolan je u Mračnom vitezu predstavio Batmena kao tragičnog junaka, čime je u svet superheroja uveo dodatnu kompleksnost i dubinu. Film se bavi pitanjima pravde, moralnosti i šta znači biti heroj u korumpiranom svetu, a posebno je impresivna izvedba Hita Ledžera u ulozi Džokera.

2. Interstellar

Metju Mekonahi glumi astronauta Kupera koji odlazi u svemir kako bi pronašao novi dom za čovečanstvo jer je Zemlja postala nepodobna za život. Iako ovaj film Kristofera Nolana istražuje relativnost, crne rupe i crvotočine, u srcu svega je emocionalna priča o očinskoj ljubavi.

3. Početak (Inception)

Film prati Dominicka Cobba (Leonardo DiKaprio), profesionalnog lopova koji krade informacije iz podsvesti ljudi, koristeći eksperimentalnu vojnu tehnologiju. Kompleksnost radnje i duboki psihološki elementi čine Nolanov Početak filmom koji zahteva pažljivo gledanje od početka do kraja.

4. Gospodar prstenova: Povratak kralja (The Lord of the Rings: The Return of the King)

Kraj Džeksonove fantastične trilogije donosi napetu bitku za sudbinu Srednje zemlje i završetak Frodove i Semove misije. Povratak kralja je savršen završetak epske trilogije, a tome svedoči i činjenica da je film osvojio čak 11 Oskara.

5. Osvetnici: Završnica (Avengers: Endgame)

Osvetnici: Završnice je vrhunac Marvelovog filmskog svemira. Radnja je smeštena nakon događaja u Ratu beskraja, gde je uništena polovina svemirske populacije. Osvetnici moraju da pronađu način da poraze Tanosa i vrate red u svemir, a glavni likovi pritom prolaze kroz značajne transformacije, što filmu daje emocionalnu težinu.

6. Matriks (The Matrix)

Uz revolucionarne vizualne efekte i filozofske teme, Matrix se pozabavio pitanjima stvarnosti, slobode i ljudskog uma. Kijanu Rivs kao Neo postaje simbol otpora protiv tiranije i iluzije, dok su likovi Morpheusa i Trinity postali ikone moderne pop-kulture.

7. Gospodar prstenova: Družina prstena (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

Ovaj film Pitera Džeksona uvodi gledaoce u Tolkinov fantastični svet Srednje zemlje, njegovu mitologiju, razne rase i likove. Frodo i njegova družina kreću na opasno putovanje kako bi uništili Jedinstveni prsten, najjači Prsten moći. Uz uzbudljivu pustolovinu i scene borbe, film se bavi i temama prijateljstva, hrabrosti i žrtve.

8. Parazit (Parasite)

Parazit, korejskog reditelja Bong Joon Hoa, kombinuje elemente komedije, drame i trilera da bi stvorio složenu socijalnu kritiku. Prikaz dve porodice iz suprotnih društveno-ekonomskih klasa služi kao osnova za istraživanje dubljih tema nepravde, pohlepe i nejednakosti.

9. Sve u isto vreme (Everything Everywhere All at Once)

Ova avanturistička akcijska komedija donosi osvežavajući i originalni pristup filmskom tropu multiverzuma. Domaćica Evelyn Wang (Mišel Yeoh) se bori sa krizom srednjih godina i porodičnim problemima, kada otkrije da ima pristup beskrajnim verzijama svog života u multiverzumu.

Uz pomoć alternativne verzije svog muža Waymonda (Ke Huy Quan) i novostečenih moći, Evelyn mora spasiti ceo svemir. Sve u isto vreme je duboko emotivna i intelektualno izazovna priča koja istražuje teme identiteta, sudbine i izbora.

10. Gospodar prstenova: Dve kule (The Lord of the Rings: The Two Towers)

Drugi nastavak sage o Srednjoj zemlji donosi veće izazove i rizike. Likovi su prisiljeni da donose teške odluke koje oblikuju njihov put i sudbinu Srednje zemlje. Dve kule takođe imaju jedan od najboljih prikaza bitki u istoriji kinematografije – bitka kod Helmove klisure, koja se snimala čak tri meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.