Žmurke

Žanr: triler/drama/horor
Trajanje: 100 min.
Premisa: Izađi gde god da si!

Glavne uloge:

Robert de Niro (Robert De Niro), Dakota Fening (Dakota Fanning), Femke Jansen (Famke Janssen), Elizabet Šu (Elisabeth Shue), Ejmi Irving (Amy Irving)

Scenario: Ari Šlosberg (Ari Schlossberg)
Producenti: Bari Džozefson (Barry Josephson), Džo Karačolo (Joe Caracciolo)
Režija: Džon Polson (John Polson)

SINOPSIS

„Izađi gde god da si!“ Komanda je poznata svima koji su ikada igrali dečju igru žmurke. Te reči i igra vraćaju nas u doba nevinosti, kada smo bili rasterećeni životnih muka, kada je jedino bilo bitno da pronađemo sigurno skrovište u toj igri. Mnoga deca uživala su u toj igri čak i sa imaginarnim prijateljima. Ponekad se dešavalo da izmišljeni prijatelji učine i nešto istinski.

Maloj Emiliji Kalavej igra žmurke sa imaginarnim prijateljem Čarlijem bila je u početku jednostavna i naivna. Najednom je otkrila da se nalazi usred serije košmarnih događaja, koje čak ni njen otac Dejvid ne može da zaustavi. Ko je ili šta je Čarli? Kako imaginarni prijatelj može toliko uticati na nju? Možda Čarli uopšte nije izmišljen, već je u pitanju zločinac od krvi i mesa!

Robert de Niro, dobitnik dvaju Oskara, glumi Dejvida Kalaveja, problematičnog oca i udovca u napetom trileru „Žmurke“, a Dakota Fening glumi njegovu ćerku – Emiliju, koja krije zastrašujuću tajnu.

Na početku filma Kalavejeva supruga Elison (Ejmi Irving) izmenada umire, što ostavlja posledice na malu Emili. Otac i ćerka sele se u gornji deo Njujorka, kako bi Emilija bila što dalje od uspomena na život sa majkom. Međutim, uskoro se Emili zbližava sa Čarlijem.

U početku, Dejvid vidi Čarlija kao pozitivnu energiju putem koje se Emili iskazuje, ali serija zastašujućih događaja primorava ga da zamisli nezamislivo: Čarli može biti stvaran i, ako jeste, moraju ga zaustaviti.

O FILMU

„Želeo sam da napišem scenario za stvarno strašan film“, kaže scenarista debitant Ari Šlosberg. „Odrastao sam u Njujorku, gde su šume uvek bile element straha za mene. Naravno, svoju priču sam smestio u naseljeni deo šumovitog grada.“ Kako bi priča izgledala još jezivija i napetija, Šlosberg ju je pisao noću, u mraku, glumeći sam sve likove.

„Glasovi likova govorili su mi kako priča treba da se odvija“, kaže scenarista. Uskoro se projektu priključio legendarni Robert de Niro. „De Niro ostavlja trajni pečat na publiku svakom ulogom koju igra. On je uneo mnogo toga novog u ovaj film i predstavio Dejvida kao čoveka koji je prestravljen onim što se događa njegovoj ćerci.“

Kako bi odglumila problematičnu klinku, plavokosa Feningova nosila je braon periku i maskaru, što je njoj bilo potpuno novo iskustvo. „Ovako nešto dosad nisam radila. Prvo, izgledam potpuno drugačije, ali to nije sve – Emili je potpuno prestravljena i u velikoj nevolji, ali ne otkriva ko ili šta prouzrokuje te zastrašujuće događaje.“

O GLUMCIMA

Robert de Niro (Dejvid Kalavej)
Jedan je od najboljih glumaca svoje generacije. Dobio je Oskara za najbolju epizodnu mušku ulogu u filmu „Kum 2“. Godine 1980. dobija i drugog Oskara – za glavnu ulogu u filmu „Razjareni bik“. Bio je nominovan još četiri puta: za filmove „Taksista“ 1975, „Lovac na jelene“ 1978, „Buđenja“ 1990. i „Rt straha“ 1991. godine.

Dakota Fening (Emili Kalavej)
Ona je novo „čudo od deteta“ savremenog Holivuda. Ove godine gledaćemo je u nekoliko ostvarenja poput filma „Dreamer“, u kome su joj partneri Kris Kristoferson i Kurt Rasel, i „Rat svetova“ Stivena Spilberga, u kome glumi pored Toma Kruza i Tima Robinsa. Završava snimanje i serije „Taken“, a trenutno je u nastanku i scenario za novu verziju „Alise u Zemlji čuda“, koja se piše specijalno za nju.

Karijeru je započela sa šest godina na televiziji, a za prvu veliku ulogu u filmu „Zovem se Sem“, gde je igrala ćerku Šona Pena, osvojila je Baftu i postala najmlađa glumica nominovana za nagradu glumačkog esnafa. Glumila je i u filmovima „Ivica i Marica“, „Mačak u šeširu“, „U žaru osvete“.

Ejmi Irving (Elison Kalavej)
U filmu „Žmurke“ glumi Elison, Emilinu majku, čija iznenadna smrt pokreće sijaset zastrašujućih događaja u Dejvidovom i Emilinom životu. Ejmi Irving privukla je pažnju šire javnosti ulogom u De Palminim filmovima „Keri“ i „Furija“. Ostali značajni filmovi su „Takmičenje“, „Hari van sebe“, „13 priča o ljubavi“, „Voices“, „Honeysuckle Rose“, „I“m Not Rappaport“, „Micki and Maude“.

Nedavno je glumila i u filmovima „Večni tokovi“ i u Oskarom nagrađenom „Putevi droge“. Bila je nominovana za Oskara za ulogu u filmu „Yentl“ Barbre Strejsend, a Zlatni globus osvojila je za ulogu u „Crossing Delancey“.

Femke Jansen (Ketrin)
U ovom filmu tumači lik psihologa koji preuzima odgovornu ulogu u Emilinom životu. Ona pokušava da zameni majku i da pomogne devojčici sa njenim zastrašujućim prijateljem. Samim tim rizikuje i sopstveni život kako bi joj pomogla. Jansenova je široj publici poznata po ulogama Džin Grej u dva filma o ljudima mutantima, a nedavno je glumila i u filmu „Sumanuti parastos“. Ostale uloge ostvarila je u filmovima „Ja, špijun“, „Nikome ni reči“, „Spremačica“, „Ljubav i seks“, „Proslava“, „Fakultet straha“, „Rounders“, „Deep Rising“, a bila je i Bondova devojka u filmu „Zlatno oko“.

Elizabet Šu (Elizabet)
Glumi novu ženu u Dejvidovom životu. Elizabet prima Dejvida i Emili u svoj dom i tako se zbližava sa njim. Kada njih dvoje postanu i intimno bliski, Elizabet shvata da je na meti nekoga ili nečega! Elizabet Šu će još dugo biti pamćena po ulozi u filmu „Napuštajući Las Vegas“, za koji je nagrađena nominacijom za Oskara i brojnim drugim nagradama širom Amerike. Glumila je i u filmovima „Karate kid“, „Sapunska opera“, „Koktel“, „Ispod kože“, „Svetac“, „Palmeto“, „Rođaka Bet“, „Hari van sebe“, „Moli“ i „Čovek bez senke“.

Oficijelni sajt:

  • Hide and Seek (2005)

    Premijera: 10. mart 2005. godine

  • Ostavite komentar

    Ostavite komentar