Hrana za mozak

Ljudski mozak je prilično složen, a da bi radio punim kapacitetom, neophodna mu je prava vrsta energije. Drugim rečima, neophodno je mozgu obezbediti sve potrebne energente – a za to je neophodno ispravno se hraniti. Evo koje su sve namirnice odlična hrana za vaš mozak, kao i šta je od tih namirnica „pogonsko gorivo“ za mozak, a šta služi za „izgradnju i održavanje“ (verovali ili ne, ali ispravna ishrana mozga može da učini da budete čak za 30 posto inteligentniji!).

Brokoli, sve više popularan i kod nas, izuzetno prija mozgu. Jedna jedina ružica brokolija sadrži više vitamina C nego dve jabuke (a i jabuke i te kako prijaju mozgu). Brokoli ima i puno gvožđa i kalijuma; zahvaljujući svom jakom antioksidativnom dejstvu, poboljšava reakciju nervnih impulsa na nadražaje, pa vaš mozak radi brže.

Ima onih koji više vole zelenu nego crvenu papriku, ali crvena paprika ima 20 odsto više vitamina C i 15 puta više beta karotena nego zelena paprika. Sadrži i natrijum i kalijum, što pomaže uspešno funkcionisanje nervnih završetaka (u prevodu, i crvena paprika pomaže da vam mozak radi brže).

Orasi i bademi, naravno, u umerenoj količini, odlična su hrana za vaš mozak. Sadrže omega 3 masne kiseline, koje se troše prilikom procesa razmišljanja pa ih je neophodno nadoknaditi (a usput i snižavaju nivo holesterola u kravi). Sadrže i belančevine, koje su neophodna gradivna materija za sve ćelije, pa i za ćelije mozga.

Kad smo kod belančevina i gradivne materije: njih najviše ima u hrani životinjskog porekla, što će reći meso (po mogućnosti nemasno, jer masno meso sadrži one loše masti) i riba, kao i jaja, mleko i mlečni proizvodi. Korisni izvori belančevina su i grašak i soja, kao i pečurke.

Pečurke, posebno šampinjoni, zaslužuju posebno mesto na ovom spisku, jer ne samo da sadrže neophodne belančevine nego su i dobar izvor nijacina. Nijacin je taj koji čini da vam je mozak svež celog dana, plus metaboliše loše trigliceride i smanjuje rizik od nastanka raka. Ukoliko istovremeno imate promene na koži i postali ste zaboravni, vrlo je verovatno da vam nedostaje baš nijacin.

Pogledajte komentare (7)

7 komentara

Ostavite komentar