U trendu

Deo pepela nobelovca Gabrijela Garsije Markesa vraćen u Kolumbiju

Pepeo kolumbijskog pisca i nobelovca Gabrijela Garsije Markesa (Garcia Marquez) položen je u istorijskm lučkom gradu Kartahena, u Kolumbiji, gde je počeo svoju spisateljsku karijeru.

Članovi porodice Garsije Markesa, prijatelji i lokalni žitelji prisustvovali su u nedelju otkrivanju bronzane biste autora u kolonijalnom samostanu u Kartaheni.

Bista se nalazi na vrhu komemorativnog kamena na kojem je položen deo pepela Gabrijela Garsije Markesa. Ostatak pepela ostaće u Meksiku, gde je pisac decenijama živeo i preminuo 2014. godine.

Utvrdjeni grad Kartahena bio je postavka za jedan od Markesovih najprodavanijih romana „Ljubav u doba kolere“.

Porodica kolumbijskog pisca i dalje održava kuću na obali mora u tom mestu, kao i fondaciju koju je osnovao za obuku novinara u Latinskoj Americi.

Gabrijel Garsija Markes bio je jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a medju najpoznatijima su „Sto godina samoće“, „Pukovniku nema ko da piše“ i „Jesen patrijarha“.

Njegova epska novela „Sto godina samoće“ iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Smatran je i herojem latinoameričkih levičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra i kritičar američkog intervencionizma širom sveta, od Vijetnama do Čilea.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.