Festival za decu

Četrnaesti međunarodni festival pozorišta za decu održaće se u Subotici, gde će čak 24 teatra iz 23 zemlje sveta igrati ne samo za mališane već i za sve ljubitelje pozorišne scene. Jovan Ćirilov, predsednik Saveta Festivala, kaže da je ovaj festival stvoren „čarobnim štapićem – jedino je neki čarobnjak mogao da sakupi na jednom mestu lutke i lutkare iz tako dalekih zemalja i gradova na čiji pomen svakom, i detetu i odraslom, zadrhti srce i budi se želja za putovanjima.“
I zaista. Tu je Petropavlovs sa Kamčatke, španska Andaluzija, uzbekistanska Buhara, njujorški Bruklin… Tako će deca višenacionalne Subotice, ali i nekoliko gradova Vojvodine, osim u jezicima suseda i iz dalekih krajeva, uživati u univerzalnom jeziku lutaka, maski, pozorišta senki i starih i novih bajki. Direktor i selektor Festivala Slobodan Marković uspeo je sa svojim timom da na Festival dovede predstave pozorišta za decu iz Švedske, Kine, SAD, Francuske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Španije, Poljske, Irana, Uzbekistana, Belorusije… Predstave se igraju na dve scene u Subotici, u Dečjem pozorištu i na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, a svakog dana od 17 časova i Trg slobode u centru Subotice biće pozornica za plesne i lutkarske trupe. Novina je da će Festival sa jednom predstavom prvi put „gostovati“ u susednom mađarskom gradu Segedinu.
Festival koji je već sedam godina u članstvu svetske organizacije UNIMA ne čini samo takmičarski program već i svakodnevni okrugli stolovi. Treba još dodati da će o nagradama na ovom Festivalu odlučivati žiri u kojem su Henrik Jurkovski, predsednik Luko Paljetak, Hartmut Tof, Viktor Klimčuk i Miroslav Radonjić. Da li će se odluka žirija poklopiti sa pažnjom koju publika pokloni određenoj predstavi – ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decadecjifestivalpozoristesubotica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Kristina Rančić

    Kad će biti taj festival?