Tanji Bošković Zlatni platan za doprinos kinematografiji

Glumici Tanji Bošković je u Trebinju uručen „Zlatni platan“ – nagrada za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, čime je počeo 4. Filmski festival mediteranskog i evropskog filma, saopštio je danas organizator.

Primajući nagradu, Boškovićeva je istakla da je veoma uzbuđena i zahvalna organizatorima što su upravo njoj dodijelili ovogodišnji „Zlatni platan“.

„Znate, kada god dođem u Trebinju, to je za mene veliko uzbuđenje, jer stojim pred vama lepim, uzvišenim, produhovljenim i poetičnim“, kazala je Bošković i poručila publici da čuva Trebinje, jer je to grad koji sa ponosom nosi to ime.

Ona je navela da je za srpski jezik veoma važno sve ono što je ostavio pesnik Jovan Dučić, čestitajući trebinjskoj publici što nije pokleknula pred brzinom života.

„Duboko se klanjam različitostima koje ste uspeli da sačuvate. Isto tako, čuvajte ljubav prema umetnosti, jer vas to čini ljudima“, kazala je Bošković, israćena gromoglasnim aplauzima publike.

Festival je otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević naglasivši da je Trebinje postalo veliki filmski i festivalski grad, čime se nastavlja Dučićev projekat „Trebinje – grad kulture“.

„I ove godine repertoar filmskog festivala je brižljivo odabran. Videćemo filmove iz Grčke, Španije, Srbije, BiH, Rusije, Slovenije, a svake večeri otići ćemo kući za jedno bogatije iskustvo koje ispunjava dušu i srca“, kazao je Vučurević.

On je dodao da je trebinjski filmski festival na dobrom putu, što dokazuju i dosadašnji dobitnici njegove nagrade – Milena Dravić, Franko Nero, Petar Božović, Neda Arnerić, Tanja Bošković i Rade Šerbedžija.

„Tanja i Rade su izuzetno mnogo dali mediteranskom i evropskom filmu. Trebinjski filmski festival je to znao da ceni i nagradi“, rekao je Vučurević.

Festival će u narednih sedam dana okupiti neka od najznačajnijih glumačkih imena sa područja Balkana, najavili su organizatori.

Na programu su filmovi „Igra u tami“ Juga Radivojevića, „Zvizdan“ Dalibora Matanića, „Imena višnje“ Branka Šmidta, „Otadžbina“ Olega Novkovića, „Nezrele trešnje“ Nebojše Jovanovića, „Moja velika noć“ Aleksa de la Iglesije, „Burek“ Vladana Nikolića, „Vi idite, ja neću“ Hadži Aleksandra Đurovića.

Publika će gledati i ostvarenja „Smrt u Sarajevu“ Danisa Tanovića, „Palme u snegu“ Gondole Moline, „Šiška Delux“ Jana Cvitkovića, „Bataljon“ Dmitri Mešijeva, „A oj, Liko“ Igora Gala i „72 dana“ Danila Šerbedžije.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Kulturni centar Trebinje i Alpe-adria kulturna mreža iz Beča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Zlatni platankinematografijatanja bošković
Komentari (0)
Dodaj komentar