Žoakin Finiks u „Džokeru“, lik koji nije prepoznatljiv

VENECIJA – Žoakin Finiks, čiji je novi film „Džoker“ doživeo ovacije na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i već se pominje kao dobitnik neke od festivalskih nagrada, tvrdi da je želeo da stvori lik koji bi bio neprepoznatljiv, prenela je filmska esnafska novina „Verajeti“.
„Želeo sam slobodu da kreiram lik koji nema nikakve veze sa prethodnim džokerima“, kazao je Finiks, koga nismo viđali duže vremena u glavnim ulogama.
„Ono što je tu ulogu činilo za mene atraktivnom je da ga je teško definisati i nisam imao zelju da ga definišem“, dodao je Finiks na konferenciji za novinare.

„Svakoga dana je mi se činilo da otkrivam nove aspekte tog lika i tako sve do kraja snimanja“ primetio je Žoakim Finiks.

Finiks igra Artura Fleka, komedijanta čije profesionalne i lične greške ga na kraju primoravaju da postane nihilistički, zaštrašujući „Žoker“.

Da bi se pripremio za ovu ulogu Finiks je pročitao knjigu o političkim ubicama da bi shvatio takve osobe i njihovu motivaciju.

Na kraju mu je ta knjiga pružila samo informacije i nije mu puno pomogla da kreira lik Džokera.

„Poistovetio sam Artura kao ličnost sa posebnom tipom čoveka. To je fiktivni karakter jer nisam želeo da ga psihijatar definiše da boluje od nekog psihijatrijskog poremećaja“, naglasio je glumac, koji je, sudeći po gledaocima festivala, odigrao nezaboravnu ulogu.

Finiks je naglasio da na njega nije uticao kolega Hit Ledžer koji je pre deset godina igrao tu ulogu i za nju osvojio Oskara i da je za njega džoker nešto sasvim drugo.

U Finiksovom „Džokeru“ partneri su mu Robert de Niro, Zazi Bitc, Mark Maron, a režiser je bio Tod Filips koji je sa Skotom Silverom napisao scenario.

Mračan ton filma doprinosi da se razlikuje od većine filmova snimljenih prema stripovima.

„Zašto ne bismo mogli da snimimo film prema nekom stripu u tom fazonu“, glasilo je hipotetičko pitanje režisera.

„Mislim da bi to bi zanimljiv prilaz žanru ekranizovanih stripova, iako su kompanije stripova zauzele negativan stav prema takvon vidu ekranizacije. Nama je bilo teško da snimimo „Džokera“ na taj način jer se protivila i kompanija DC i studio, ali mi smo nastavili kako smo zamislili film jer smo verovali da će biti nešto posebno i novo“, objasnio je režiser.

Filips je podsetio da mu je film „Čovek koji se smeje“, snimljen 1928. godine prema romanu Viktora Igoa, bio velika inspiracija, a da se inspirisao i „Vozacem taksija“, Skorsezeovim filmovima „Razjareni bik“ i „Kralj komedije“, kao i filmom Miloša Formana „Let iznad kukavičijeg gnezda“.

Film „Džoker“ je pre zvanične svetske premijere na festivalu bio prikazan dva puta novinarima u prepunim salama.

Film je, smatraju producenti, bio najočekivaniji učesnik festivala, a njegov direktor Alberto Barbera je izjavio da ide pravo za osvajanje Oskara.
Iako je uloga Ledžera kao Džokera u „Tamnom vitezu“ njemu donela Oskara za sporednu ulogu 2009. on se nije puno udaljio od tog lika u odnosu na strip.

Međutim, Žoakim Finiks pokazuje kako se njegov komičar pretvara u Džokera ubicu.

„Džoker“ će biti prikazan i na festivalu u Torontu, a 4. oktobra počinje njegovo prikazivanje u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar