Srbija po konkurentnosti 94. od 140 zemalja

Srbija je zadržala 94. poziciju na ovogodišnjoj listi Svetskog ekonomskog foruma po indeksu konkurenosti, saopšteno je danas u Srpskoj asocijaciji menadžera u Beogradu.

Istraživač Fonda ta razvoj ekonomske nauke (FREN) Svetozar Tanasković je rekao da je Srbija među 140 zemlja na toj listi zabeležila pad vrednosti indeksa globalne konkurentnosti za 0,01, na 3,89.

Kako je naveo, taj pad je rezultat je pogoršanja u kategorijma infrastrukture, razvijenosti finansijskog tržišta i soficistiranosti poslovanja, ali je kompenzovan poboljšanjima u kategorijama zdravstva, osnovnog obrazovanja i makroekonomskog okruženja.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović na predstavljanju rezultata Globalnog indeksa konkurentnost rekao da nije iznenađen pozicioniranjem Srbije, ali da mu nije drago što rezultati nisu pozitivniji i što menadžeri nisu bolje videli pozitivne promene.

Indeks konkurentnosti 56 odsto čine indikatori dobijeni na osnovu ankete o očekivanjima među menadžerima, a ostali su ekonomski statistički podaci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar