Rebić: Umor vozača verovatno osnovni razlog nesreće

Načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je danas da je umor vozača verovatno osnovni razlog sa nesreću autobusa, u kojoj je jedna osoba poginula, a 60 povređeno.

Do saobraćajne nesreće došlo je juče ujutru oko oko 04.10 časova u Bubanj Potoku, u Beogradu, kada se prevrnuo autobus sa srpskim turistima koji su se vraćali iz Grčke.

Rebić je za RTS rekao da je na osnovu prvih informacija i izjava svedoka umor vozača verovatno osnovni razlog za nesreću, ali da policija za sada nema sve podatke zbog oštećenja tahografa, te da će se sutra znati više podataka.

Prema njegovim rečima, sutra će se znati da li je poštovana brzina i propisi o tome koliko vozač može da vozi.

Dodao je da je pravno lice, organizator putovanja, imao nameru da poštuje pravila, budući da je oformilo posadu, ali da se to ne može tačno tvrditi dok se ne očita tahograf.

Rebić je podsetio da MUP puno radi na prevenciji saobraćajnih nezgoda i da je, pored ostalog, sa Ministarstvom prosvete napravilo dogovor da policijski službenik bude na licu mesta kada počinju ekskurzije i da tom prilikom radi alko test vozaču i utvrđuje tehničku ispravnost vozila i ostale procedure.

U ovom trenutku, kako je dodao, MUP ima 15 mobilnih ekipa koje kontrolišu vozače autobusa i teretnih vozila, najviše na naplatnim rampama i graničnim prelazima, kako ne bi ometali putnike.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović rekao je da je problem u Srbiji što su vozači deficitarni kadar i što imamo „sezonske“ vozače, koji nisu u stalnom radnom mestu.

„To nije baš najbolje, ono što je dobro je što vozač dugo provede kod prevoznika pa može da se prati njegovo stanje i zna se da li može da mu se poveri linija koja je duga ili ne“, rekao je Božović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bubanj potoksaobraćajna nesrećavozac
Komentari (0)
Dodaj komentar