U trendu

Đerlek: Najteže ranjeni dečak nastaviće lečenje u Čikagu, u bolnicama ukupno 11 povređenih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da će dečak koji je teško ranjen u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ a nalazi se na Institutu za majku i dete sa ozbiljnim povredama vrata i kičme, lečenje najverovatnije nastaviti u Čikagu.

Đerlek je na RTS-u rekao da se sada sprema potrebna dokumentacija na nastavak lečenja kao i da će država snositi sve troškove.

Kako je dodao, u KBC Zemun je smešten pacijent sa ortopedskim problemima, a još devet ranjenih u školi „Ribnikar“ i u okolini Mladenovca leče se u Urgentnom centru.

„U urgentnom se leči šestoro muških i tri ženska pacijenta i svi su stabilni. Najozbiljnije povrede ima pacijent koji je 1997. godište kojem je odstranjen bubreg, jedan 1972. godište sa povredama grudnog koša i devojčica 2005. godište sa dve prostrelne rane i povredama bubrega i jetre“, rekao je Đerlek.

On je naveo da je ministarstvo odmah nakon dve masovna ubistva oformilo timove za psiholšku podršku, otvorilo telefonske linije, štampalo flajere sa savetima kako se ophoditi i kako prići deci.

Najavio je projekt o načinima rešavanja krize i smanjenju posledica, ukazao je da će se angažovati više stručnjaka koji će razgovarati sa decom, roditeljima i nastavnicima, a na kraju će se raditi i test o posledicama traume.

Gde će deca iz „Ribnikara“ nastaviti školovanje je, kako je rekao Đerlek, „osetljiva tema“ o kojoj će se razgovarati sa roditeljima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.