Neće vam proći tek tako: Pljušte reakcije iz Slovenije i Hrvatske na izjavu EU zvaničnika

Stigle su prve reakcije iz Hrvatske i Slovenije na zapaljivu izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, u kojoj je rekao: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!“.

„U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništenje slovenačke nacije“, komentarisao je slovenački premijer Marin Šarec na Tviteru.

Andrej Plenković, hrvatski premijer i predsednik HDZ-a, još uvek ćuti. Inače, HDZ je sestrinska stranka sa strankom „Forca Italija“, čiji je član Antonio Tajani. Obe stranke su deo EPP-a, Evropske narodne stranke.

Slučaj je komentarisao i SDP-ov zastupnik u Parlamentu EU Tonino Picula.

„Istra i Dalmacija su istorijske hrvatske regije i nikakav revizionizam italijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom italijanskog fašizma i svoju slobodu i priključenje matici zemlji izborile su u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima učestvovali i Italijani antifašisti“, rekao je Tonino Picula.

„Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija, koji nije dostojan funkcije koju obnavlja. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija, kojeg je ranije i sâm često kritikovao zbog populizma“, rekla je je Biljana Borzan.

Istup Italijana komentarisao je i Ivan Jakovčić.

„Sramotno za predsednika EP-a. Moje poverenje više nema“, kratko je prokomentarisao na Tviteru.

„Tajanijev je istup sramotan i pokazuje koliko su daleko spremni da idu ’veliki evropejci‘ u borbi za glasove. S evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa i saradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vreme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smešno! Po dolasku u Strazbur poslaću i protestno pismo Tajaniju, a sa svojom grupacijom ću razmotriti i ostale mogućnosti. Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo da iskoristimo da celu Evropu podsetimo na teror koji su proživele pod italijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako“, kazala je Ruža Tomašić za „Indeks“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rekacijeslovenijatajanihrvatska
Komentari (9)
Dodaj komentar
 • Srbin

  Viva Istria, viva Dalmatia, viva Italija!!!

 • Zombi

  Čovek je rekao istinu

 • Anonimni

  Oteto od Itlije…Pula je bila italijanska(Pola).Da su poshteni,sami bi to vratili Itliji…oteto-prokleto.

 • branislav

  baranja ,slavonija, medjimurje i prekomurje,, samo sto nisu stigli u fokus madjarske..

 • Anonimni

  Dalmatia I Istra su talijanski zahvaljujuci kraljevini su pripojeni Jugoslaviji. Sada I ustask I koju sari mogu da puse.

 • AA ( americki alah)

  Dalmacija i Istra i jesu talijanske, kako sad placu ustase, a kako su arogantni kad otimju tudje. Samo sad nema svaba da ih stite, jer talijani su veci saveznici sa baba serom, nego barbika

 • Anonimni

  Mora da je Putin uključio onu novu igračku koja sluđuje ljude. Svi hoće nešto, svega im je malo, svi bi da idu negde i tako se vrte dok im ne dođe da im bude mnogo čak i onih par m2.

 • Anonimni

  braco slovenci i hrvati, a bili ste prvi kada je trebalo da se prizna kosovo? karma kaze sad mecka mora da igra malo pred vasom kucom..

 • Anonimni

  Zivela Romejska Dalmacija .