U trendu

Grčki premijer Micotakis proglasio pobedu na parlamentarnim izborima

Aktuelni grčki premijer Kirijakos Micotakis proglasio je sinoć pobedu svoje konzervativne stranke Nove demokratije na parlamentarnim izborima.

Micotakis je rekao da ta pobeda predstavlja „politički zemljotres“ koji otvara put za još jedno glasanje.

To je „dokaz da Nova demokratija ima zeleno svetlo građana da sami vladamo“, rekao je Micotakis objašnjavajući da je potrebno drugo glasanje da bi se osvojila apsolutna većina za formiranje stabilne vlade.

Njegova stranka osvojila je najviše glasova, ukazuje delimičan rezultat prebrojavanja glasova.

Nova demokratija koja je ponovo na vlasti od pre četiri godine, osvojila je 41,1 odsto glasova, znatno ispred levičarske Sirize bivšeg šefa vlade Aleksisa Ciprasa koja je osvojila 20 odsto glasova, pokazuje prebrojavanje glasova sa 30 odsto biračkih mesta.

Socijalisti Pasok-Kinala predvođeni Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mesto sa 12,6 odsto glasova.

Međutim, Micotakis koji želi da bude ponovo imenovan na četiri godine, odbacio je mogućnost formiranja koalicije jer u Grčkoj politička kultura nije zasnovana na kompromisu zbog lošeg iskustva s neslogom kratkotrajnih koalicionih vlada.

Ukoliko ne bude bilo moguće formiranje vlade u naredne dve nedelje, što predviđaju mnogi analitičari, moraće da se raspišu novi izbori koji bi trebalo da budu održani krajem juna ili početkom jula.

Micotakis tokom predizborne kampanije nije krio mogućnost još jednog glasanja ako ne uspe formiranje vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.