U trendu

Milatović, Abazović i Đurović traže da se rasvetli ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić položili su danas vence na mestu gdje je pre 19 godina ubijen vlasnik i glavni urednik dnevnog lista “Dan” Duško Jovanović i pozvali nadležne da do kraja rasvetle taj zločin.

“Građani očekuju otkrivanje nalogodavca ubistva Duška Jovanovića i rasvetljavanje kompletnog slučaja. To dugujemo Dušku, svim slobodnim novinarima koji su u prethodnih 30 godina, za vreme nedemokratskog režima u Crnoj Gori nosili baklju slobode i slobode reči”, kazao je Milatović posle polaganja venca.

Premijer Abazović je u izjavi novinarima ponovio da “ne sumnja” da je Jovanovića “ubila duvanska mafija” i da je to “glavni razlog” što nalogodavci i ubice nesu u zatvoru.

“Neka građanima Crne Gore bude jasno da bi rešenje ovog slučaja objasnilo mnogo ostalih političkih i drugih procesa u Crnoj Gori u prethodne dveipo decenije”, dodao je Abazović.

Na godišnjicu saopštenjem se oglasila i predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović ocenom da je “nedopustivo” što ubistvo nije rasvetljeno, a to je “velika prepreka za izgradnju pravne države”.

Pozivima da se taj slučaj do kraja rasvetli oglasile su se i medijske organizacije koje ukazuju da se ubistvo Jovanovića instrumentalizuje u političke svrhe i da bez “celovitog razrešenja tog ubistva neće biti funkcionalne vladavine prava u Crnoj Gori”, te pozivaju nadležne da utvrde odgovornost i za propuste u istrazi.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine ispred redakcije lista čiji je bio vlasnik. Za saučesništvo u ubistvu osuđen je jedino Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu i osudio ga na 19 godina zatvora.

Pored kažnjavanja izvršilacai nalogodavaca ubistva, odgovornost nije utvrđena ni za propuste u istrazi policije i tužilaštva.

Dnevni list Dan je dok je na njegovom čelu bio Jovanović, pisao o sumnjama u vezi sa švercom cigareta i navodnoj umešanosti djelova tadašnje vlasti u taj posao.

Posle promene vlasti na parlamentarnim izborima 2020. godine, nova vlast je obnovila istragu u maju 2021. godine, ali nema značajnijih pomaka u rasvetljavanju tog zločina.

Slučaj je godinama u fokusu rada i Komisije za praćenje istraga napada na novinara čiji zahtevi i preporuke, koji bi mogli da dovedu do pomaka u istrazi, za sada nemaju odgovor nadležnih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.