Podgorica poziva Moskvu na strpljenje i uzdržanost

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas povodom izjave portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenjujući da je u pitanju još jedan u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori povodom saznanja da se Moskva kontinuirano meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

To je posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu, kažu iz Ministarstva i istovremeno pozivaju MSP Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava, prenosi RTCG.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije danas da Moskva smatra da su tvrdnje o mešanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane, i da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje.

„Na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO. Da li je to mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države? Kada portparol ruskog Ministarstva ocenjuje šta su interesi naroda Crne Gore – da li je to mešanje u unutrašnje stvari suverene države“, odgovaraju iz crnogorskog Ministarstva.

U reagovanju se navodi i da kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16.oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana – da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu „viševekovne tradicije bliskih rusko – crnogorskih kontakata“, na koje s pravom ukazuje portparolka ruskog ministarstva, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?

„Vlada Crne Gore se do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom. Ne želimo da probleme rešavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđu ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i vanjskopolitičke orijentacije“, kazali su iz Ministarstva Crne Gore.

Ministarstvo je u reagovanju zaključilo da, umesto dijaloga na koji pozivaju, u kontinuitetu iz Moskve stižu saveti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana.

„Na taj način se nanosi ozbiljna šteta crnogorsko-ruskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo spoljnih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava“, zaključuje se u reagovanju crnogorskog ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

moskvaPodgoricauzdržanost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Crna Gora današnja i sadašnja nije nastala voljom njenih građana ,već iz mržnje prema njenim građanima.Tu su i argumenti i iz dana u dan ih ima sve više.Crnogorska vlast je vještačka tvorevina zapada,sa jasnim ciljem uništavanja svega Srpskog na ovim prostorima.Koliko ste bahati u svojoj mržnji prema narodu koji u suštini čini Crnu Goru,da ste ga sveli na manjinu,kako bi ste ga riješili njegove kulture, jezika, pisma i crkve.na čemu intezivno radite.NATO je divljački i bez ikakvog razloga bombardovao Srbiju, a vi ste se bez pitanja Srba deklarisali da postanete članica te fašističke vojne organizacije.Smeta vam Rusija, bez koje Crne Gore nebi ni bilo.Jeli to Rusija bacala bombe po Crnoj Gori,pa je toliko mrzite ili vam kvari namjere da Srbe otjerate i protjerate uz pomoć NATOa kao što su nas otjerali i protjerali sa KiM.Dosta ste zla već napravili dabi vam se dozvolilo da idete dalje, jer svaki korak dalje je hajka na Srbe i srpsko biće na tom našem vjekovnom ognjištu, a mi rezervne zemlje nemamo.Tražite od Rusije dase suzdrži dok posao ne završite.Eto to mi Srbi vidimo tako, pa ćemo vidjeti dali je Rusija ta koja treba da se suzdrži ili oni koji su po nama donedavno bacali bombe i komadali nam zemlju kako im odgovara.