Čarli Ebdo opet provocira, a islamisti opet prete (foto)

Satirični časopis Čarli Ebdo saopštio da je dobio pretnje smrću nakon što je objavio lascivnu karikaturu istaknutog islamskog teologa optuženog za silovanje, prenose mediji u svetu.

Izvori iz pravosuđa u Parizu potvrdili su u ponedeljak da je tužilaštvo otvorilo preliminarnu istragu pošto je primilo pritužbu časopisa zbog retnji, prenosi hrvatski portal Index.hr i podseća da je ovajintrigantni časopis već bio meta napada u januaru 2015. kada je u napadu na pariški ured lista stradalo 12 novinara i urednika.

Napad su počinili islamisti Al-Kaide iz Jemena zbog karikature proroka Muhameda koja je razbesnela muslimane.

I nakon tog napada Čarli Ebdo je nastavio da objavljuje izdanja sa provokativnim karikaturama, a i ova najnovija izazvala je burne reakcije pa i, kako tvrde, nove pretnje. Naime, na naslovnoj strani aktuelnog itdanja časopis je karikaturu islamskog teologa Tarika Ramadana s velikom erekcijom.

Izvori iz pravosuđa u Parizu potvrdili su prošle sedmice da su primljene dve tužbe protiv teologa zbog silovanja. On to poriče i odgovorio je tužbom za klevetu.

Ramadan je profesor savremenih islamskih studija na Oksfordu. Popularan je među mnogim muslimanima, posebno mladim imigrantima, ali je i česta meta kritika sekularista, posebno u Francuskoj, koji ga optužuju da zagovara politički islamizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

IslamistikarikaturaŠarli edbo
Komentari (0)
Dodaj komentar