Amerikanci teže konsenzusu – i Velika Britanija okrivila Iran za napad na tankere

Velika Britanija okrivila je Iran i Islamsku revolucionarnu gardu te zemlje za napade na tankere u Omanskom zalivu, navodeći da nijedna druga država ne može da bude odgovorna za to.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant je osudio napade, ističući da oni krše međunarodne norme, i pozvao Iran da obustavi sve oblike destabilizujućih aktivnosti, javio je Rojters.

„Ovi poslednji napadi nadovezuju se na ranije destabilizujuće ponašanje Irana i predstavljaju ozbiljnu opasnost po region“, kazao je Hant.

Američka vojska objavila je ranije snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu, preneo je Tanjug.

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvršćena za jednu stranu japanskog broda, pre nego što je uklonjena, prenosi Rojters.

(Sputnjik)

SAD fokusirane na postizanje konsenzusa o napadu u Omanu

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa fokusirana je na stvaranje međunarodnog konsenzusa povodom napada na naftne tankere na Bliskom istoku za koji su Sjedinjene Države okrivile Iran, vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan izjavio je danas.

„Za mene i ambasadora Boltona kao i sekretara Pompea fukus je na stvaranju međunarodnog konsenzusa za ovaj međunarodni problem“, Šenahan je rekao novinarima ispred Pentagona, misleći na savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i državnog sekretara Majka Pompea, prenosi Rojters.

Šenahan je rekao da će uloga Pentagona u tom naporu uključivati razmenu obaveštajnih podataka, kao što je Centralna komanda vojske SAD uradila u četvrtak kada je javno objavljila video snimak na kojem se vidi kako iranska vojska uklanja neeksplodiranu minu sa jednog od tankera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

irantankerivelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar