Incident u srcu Evrope: Vojska NATO zemlje izvršila invaziju na drugu članicu (video)

Prilično neverovatno zvuči vest da je u 21. veku, u srcu Evrope, vojska jedne NATO članice izvršila invaziju teritorije druge NATO članice. I nije ispaljen nijedan metak, niti je izbio rat, već je usledilo izvinjenje i priznanje da se radi o grešci.

Bizaran incident dogodio se na češko-poljskoj granici, kod sela Pjelgrzimov, pre desetak dana, prenosi „Blic“. Poljske snage uspostavile su granični kontrolni punkt na prilično krivudavoj granici između dve zemlje i time blokirale put na češkoj strani koji vodi ka istorijski značajnoj kapeli.

​​Kako prenosi češki portal Denik, poljski vojnici sprečili su posetioce da priđu kapeli.

„Kada vam vojnik sa automatskom puškom, u uniformi tuđe armije nešto naredi, to je užasan osećaj. Zašto poljska vojska odlučuje gde ću ja da se krećem po češkoj teritoriji“, upitao je Ivo Dokoupil, turistički radnik.

Nakon žalbi čeških vlasti zvaničnoj Varšavi, poljska armija je donela odluku da se kasnije povuče sa položaja.

Portparolka češkog ministarstva spoljnih poslova Hana Mala objasnila je medijima u toj zemlji da je „nesporazum bio na poljskoj strani. Kapela je pristupačna“.

Poljska vrhovna komanda saopštila je da je ceo incident bio „nesporazum, a ne namerna akcija“ i da je odmah ispravljen. Cilj akcije bilo je zatvaranje granice kako bi se sprečilo dalje širenje pandemije virusa korona.

Poljska i Češka, odnosno Čehoslovačka, imale su u prošlosti ozbiljnije incidente na graničnim prelazima. Kratko su ratovale 1919. nakon napada Čehoslovačke. Zatim je uoči Drugog svetskog rata, 1938. Poljska anektirala deo čehoslovačke teritorije. Poslednji oružani sukob oko granica bio je u julu 1945. kada je Poljska okupirala dva regiona koja su sada u Slovačkoj.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

incidentinvazijaNATO
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Americki Alah

    poljska????? poljska koja se plasi Ruskih aspiracija? O, smeca prodana