Jezivo: Na ovom mestu sahranjeno je preko milion ljudi. Otvaraju ga za javnost?

Nekad nepristupačno, zapušteno ostrvo u Njujorku, na kojem je u neoznačenim grobovima koje su iskopali zatvorenici sahranjeno više od milion ljudi, uskoro bi mogao biti u potpunosti otvoren za javnost.

Na ostrvu Hart, dugom jednu milju, više od 150 godina ukopavana su neidentifikovana tela, siromašni, mrtvorođenčad i žrtve AIDS-a. Reč o jednom od najvećih javnih groblja u Sjedinjenim Državama.

Često ga se nazivaju „ostrvom mrtvih“ ili „zatvorom umrlih“, a duže od veka njime vlada uprava za zatvore koji mu strogo zabranjuje pristup, prenose mediji.

Posete rodbini omogućuju samo dva dana u mesecu, medijima je dopušteno doći samo dva puta godišnje i to u pratnji zatvorskih službenika. Na jedan od takvih obilazaka nedavno su otišli i novinari AFP-a.

„Ne želim da mi neko govori kad smem da posetim poslednje počivalište svog deteta. Hoću da idem kad ja to želim“, rekla je 65-godišnja Elaine Joseph za francusku novinsku agenciju.

Njezina ćerkica Tomika bila je stara samo nekoliko dana kad je preminula u januaru 1978., nakon preranog poroda. Joseph nije smela da poseti njen grob do 2014. godine.

Ali uskoro će ta penzionisana medicinska sestra moći to činiti svakodnevno, nakon što je gradonačelnik Bill de Blasio potpisao ukaz o otvaranju ostrva.

Hart Island, smešten sjeverno od njujorške četvrti Kvins, postalo je groblje još 1869., nakon što je grad kupio zemljište od zemljoposednika kako bi tu ukopavao neidentifikovane i siromašne stanovnike.

Više od hiljadu mrtvih, među kojima su i dalje neidentifikovane osobe, još uvek ovde pokapaju svake godine. Odrasli se pokapaju u vertikalnim blokovima po tri, a deca po pet kovčega. Kovčezi su označeni brojkama, ne imenima, pa nema nadgrobnih spomenika.

Po celom ostrvu su male bele oznake grobova.

Njujorško gradsko veće prošli mjesec je glasalo o ukidanju zatvorske kontrole nad ostrvom. Ubuduće će biti pod upravom za parkove, a aktivisti su pozdravili tu odluku. Veće je najavilo i uvođenje svakodnevnih brodskih linija.

Kako prenosi Indeks.hr, aktivisti već tri decenije zagovaraju veći pristup groblju. Među njima je i Melinda Hunt koja je pomogla brojnim članovima porodica pokopanih, uključujući Džozef, da lociraju svoje voljene.

Njena kći preminula je tokom snežne mećave koja je blokirala Njujork. Nije stigla do bolnice, a grad je usled haosa pokopao njeno dete na ostrvo.

Njujorške vlasti dopustile su prve posete ostrvu 2007. godine, iako je pristup bio ograničen i nije uključivao samo groblje.

Nakon tužbe je 2015. omogućen i pristup groblju, ali pod kontrolisanim uslovima i određenih datuma.

Nakon što se jurisdikcija prenese na odeljenje parkova, što se očekuje 2021. godine, Džozef se nada da će napokon moći da postavi natpis s imenom kćeri, njenim datumom rođenja i malom posvetom.

„Želim da ovo bude groblje kao svako drugo“, poručila je penzionisana medicinska sestra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grobljenjujorkostrvo
Komentari (0)
Dodaj komentar