Klix: Humanom pričom SRB se iskpupljuje za grehe prošlosti

SARAJEVO – Donacija u vakcinama, koju je predsednik Aleksandar Vučić uručio članovima Predsedništva BiH, što je ujedno 5.000 prvih vakcina za potrebe samo Federacije BiH, ne prestaje da izaziva reagovanja medija u regionu, a sarajevski probosanski portal Klix piše da Srbija navodno nekakvom humanom pričom pokušava da se iskupi, kako kažu, za grehe iz prošlosti.

U trenutku kada i države članice smatraju da je pokušaj EU da bude solidarna u raspodeli vakcinan doživeo debakl, portal piše da Vučić juče u Sarajevu nije skrivao evroskepticizam.

Naglašavao je, kažu, „da se EU uspavala“ i da se „sami moramo pobrinuti za sebe, za komšije“.

Portal u komentaru navodi „da BiH, onakva kakva želi da bude, nikako ne može niti sme da pristane na takav isključivi pristup tihog sukobljavanja s EU i drugim partnerima kojima teži“.

„Srbija jasno koristi i pandemiju da sebe u regiji nametne kao najpozitivniju priču, kao humanu priču, jer im je to neophodno u cilju kakvog-takvog pranja za grehove prošlosti. Nesumnjivo je da Srbija ima pretenzije da se nametne kao glavni faktor na Zapadnom Balkanu, iako vešto koketira i sa Zapadom i s Istokom.

Tvrde da je BiH trenutno suočena s neminovnom opcijom nametanja Rusije i Kine kroz priču o vakcinama.

A zdravlje ljudi je, kažu, ipak najpreče.

Ukazuju da probosanske vlasti iskazuju stidljivo poruke da bi najradije zapadne vakcine, a zapad se, kažu, „o svom jadu zabavio“.

„Tu dolazimo do priče o vrednostima ciljeva kojima godinama težimo s jedne strane i jednostranim nacionalnim pristupom države s druge strane, za šta očito nismo sposobni“.

A kako, BiH stoji u očima Zapada, prema pisanju Klixa, najbolje ilustruje jučerašnji naslov Rojtersa o Vučićevoj donaciji sa „prizvukom plemenskog tumačenja“.

Tako je, kažu, u svet otišla slika da je „dojučerašnji neprijatelj muslimanima u Bosni donirao vakcine“.

„U toj rečenici gubi se sva borba i smisao dokazivanja kakva je ova država i kakva treba biti. U toj rečenici se ogleda kako nas svet vidi i alarmira da ne radimo dovoljno i ne govorimo dovoljno glasno“, piše ovaj sarajevski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar