Majkl Gov nudi tri miliona besplatnih britanskih pasoša državljanima EU

Britanski ministar životne sredine i jedan od kandidata za naslednika premijerke Tereze Mej, Majkl Gov, ponudiće tri miliona besplatnih britanskih pasoša državljanima Evropske unije.

Kako prenosi Skaj njuz, Gov je na konferenciji škotskih konzervativaca u Aberdinu precizirao da će besplatne pasoše ponuditi državljanima EU koji su živeli u Velikoj Britaniji u vreme referendum o Bregzitu 2016. godine.

Naknada za naturalizaciju u iznosu od 1,33 funte neće se naplaćivati kao gest dobre volje, potvrdili su saradnici Majkla Gova za Skaj njuz.

Procenjuje se da je u Britaniji tri miliona državljana EU koji su ispunili uslov za dobijanje državljanstva, pošto su u zemlji proveli pet godina.

Planom Gova promenila bi se i uređena šema Ministarstva unutrašnjih poslova, prema kojoj građani EU moraju da dokažu da su živeli u Velikoj Britaniji pet godina, a da će u suprotnom izgubiti pravo na državljanstov posle Bregzita.

Ponuda, koja će zvanično biti izneta sledeće nedelje, predstavlja pobedu za poslanika konzervativaca Alberta Kostu, koji je mesecima vodio kampanju za prava državljana EU posle Bregzita.

Kosta, koji podržava Gova u trci za premijera, izjavio je za Skaj njuz da ovaj plan predstavlja podsticaj za državljane EU koji se registruju da dobiju britansko državljanstvo bez ikakvih troškova.

„Oni bi, kao britanski građani, bili u mogućnosti da glasaju na opštim izborima, tako da bi na narednim izborima 2022. godine izborno telo bilo povećano za tri miliona ljudi“, rekao je Kosta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

britansko državljanstvopasošivelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar