„Obećavam da ovo neću uraditi“: Tramp se našalio sa fotomontažom Grenlanda (foto)

Ideja kupovine Grenlanda ponovo je u fokusu pažnje američkog predsednika Donalda Trampa koji se, ovog puta, našalio na tu temu, objavivši fotografiju kako Grenland neće izgledati ako bude prodat SAD.

Tramp je, naime, objavio montiranu fotografiju malog, tipičnog sela Grenlanda sa drvenim kućama iza kojih se uzdiže ogromna Trampova kula.

„Obećavam da ovo neću uraditi Grenlandu“, napisao je Tramp.

Tramp je pre dva dana, komentarišući ideju o kupovini Grenlanda od Danske, rekao da to nije prioritet njegove administracije, ali da je „strateški interesantno“.

Tramp je novinarima rekao da je ta tema iskrsla u razgovoru unutar njegove administracije.

„Ta ideja se pojavila i…strateški je interesantna“, kazao je Tramp, preneo je Rojters.

Američki predsednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, naveo je AP.

Prethodno je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou potvrdio da Tramp „želi da razmotri“ kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju.

Potom se oglasila danska premijerka Mete Frederiksen poručivši da Grenlad nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna.

„Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno“, rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

Tramp stiže u posetu Kopenhagenu početkom narednog meseca, kada bi trebalo da se Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grenlandTramp
Komentari (0)
Dodaj komentar