Poražavajuće: U ovim gradovima se najviše „troši“ kokain

Kokain je sve čistiji i jeftiniji, pokazuje nova evropska studija.

Samo u Londonu se svakog dana „potroši“ oko 23 kilograma prvoglasnog kokaina ulične vrednosti 2,75 miliona funti.

Od 15 gradova u kojima se konzumira najviše kokaina po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj.

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu, slede Amsterdam, Cirih i London.

Od 15 gradova koji su se našli u vrhu potrošnje po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj – Cirih, Sen Galen, Ženeva, Bazel i Bern.

Ako se posmatra ukupna prosecna „potrošnja“, najviše se potroši u Londonu (23 kilograma), što je i očekivano s obzirom na broj stanovnika.

To znači da u Londonu svakog dana cirkuliše 567.445 doza kokaina, koji vredi oko 2,75 miliona funti.

Godišnja vrednog londonskog trižišta – oko milijardu funti, što je oko osam tona, piše Skaj njuz, preneo je RTS.

Po ukupnoj dnevnoj potrošnji, nakon Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

Ova kolicina podrazumeva upotrebu čistog kokaina i ne uključuje anestetike popud lidokaina i benzokaina, supstance koje se mešaju sa prvoklasnom drogom.

Dr Leon Baron, forenzičar Kings koledža u Londonu, objasnio je za Skaj njuz da su istraživači došli do podatka da je potrošnja kokaina u Londonu ujednačena tokom radne nedelje, a da tek malo skoči za vikend.

„To je suprotnost u odnosu na druge gradove gde se tokom vikenda vidi vrlo izražena rekreativna upotreba. Ovo znači da je kokain svakodnevna, uobičajena droga u Londonu“, istakao je dr Leon Baron.

Prema pisanju Skaj njuza, tržište je poslednjih godina postalo sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

Uz porast konkurencije, po zakonu tržišta, cena opada. Poslednjih nekoliko godina cena stagnira na oko 40 funti po gramu.

Sve organizovaniji mračni veb, na kom može lako da se nabavi bilo koja droga, takođe, je doprineo porastu konzumacije kokaina.

Iako je cena opala, čistoća ove droge se povećala i sada iznosi između 30 i 40 odsto.

Poredenja radi, pre 10-ak godina taj procenat se kretao između tri i pet odsto.

(Tanjug)

7 komentara
 1. Ivica big

  To je istina ziveo sam u bristolu, wutra verovali ili ne normalan miris u svakoj ulici svakom kvartu.da mi je neko pricao nebi verovao licno sam doziveo .

 2. Anonimni

  To je istina ziveo sam u bristolu, wutra verovali ili ne normalan miris u svakoj ulici svakom kvartu.da mi je neko pricao nebi verovao licno sam doziveo .

  1. Anonimni

   Mara je manje vise uobicajena u svakom gradu EU a o sirem svijetu da i ne pricam jer mara za 70% ljudi je lijek a za one zaostale iz 1941.g.je droga…pa sad prosudite u kojoj god.zivite

 3. Anonimni

  I onda su kriminalci oni jadnici što se po moru tope da je prenesu… E, ludi svijete, dokle si stigao !

 4. bambi

  Sta je sa nasim Obrenovcem?

  1. Anonimni

   A još više sa Lazarevcem – fikus gradonačelnik nema vremena da se bavi svojim rodnim gradom!

 5. Anonimni

  budaletine-to je vazno ko trosi drogu i gde!!!!!! nasa deca nemaju buducnost ,,kako to resiti a ne prohteve bagatih resavati

Napišite komentar