Optimistične prognoze: Pušenje će se iskoreniti u narednih 30 godina

Prema analitičarima, za 10 do 20 godina na mnogim tržištima neće biti značajnog broja pušača. Vlade i duvanske kompanije su na istoj strani u ovom planu.

Sve više zemalja usvaja ciljeve da trajno iskorene pušenje, a kompanije guraju pušače na proizvode sa smanjenim rizikom poput vapinga, oralnog nikotina ili zagrevanja umesto sagorevanja duvana.

„S obzirom na to da se ambicije države i duvanske industrije u mnogim zemljama sve više usklađuju, ideja o nijednom pušaču unutar generacije, mogla bi da se ostvari“, napisao je analitičar Oven Benet.

Stajalište da bi cigarete mogle da budu prevaziđene zastupa i korporacija Citigroup Inc., koja očekuje da će pušenje nestati do 2050. godine iz SAD-a, delova Evrope, Australije i velikih delova Latinske Amerike ako se nastavi trend pada iz poslednjih decenija, prenosi Klix.ba.

„Pušenje je u padu poslednjih pet decenija zbog onoga što nazivamo ESG ceđenjem: pritisak društva, propisa i oporezivanja,“ napisao je analitičar Citija, Adam Spilman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigareteistrebljenjepušenje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da, iskoreniće se, jer će SVI preći na pušenje marihuane.

  • Anonimni

    Ovo je jedna od prvih pojava na svetskom nivou za koju sam unapred znala,jednostavno bila sam ubedjena da se pusenje drasticno smanjuje,a pocelo je jos davno kada su cigarete skinute sa filmskih platana.