Šimon Peres u ozbiljnom, ali stabilnom stanju

Načelnik izraelske bolnice u kojoj je zbrinut Šimon Peres izjavio je da je šlog izazvao „obilno krvarenje“ i da se pacijent nalazi na odeljenju intenzivne nege.

Dr. Icik Kreiš, obratio se novinarima okupljenim ispred bolnice u blizini Tel Aviva, rekavši da je Peres podvrgnut brojnim testovima i da će za par sati lekari održati još jedan konzilijum.

Peresov sin, Šemi Peres, izjavio je da „situacija nije laka“, ali da se „porodica moli za svog oca“ kao i da su i dalje optimistični, prenosi AP.

Bivšeg izraelskog predsednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir, 93-godišnjeg Šimona Peresa lekari su stavili u veštački izazvanu komu, nakon što je danas primljen u bolnicu zbog moždanog udara, saopštila je njegova služba za odnose sa medijima.

„Šimone, volimo te i cela nacija želi da se oporaviš“, naveo je u saopštenju premijer Izraela Benjamin Netanijahu, prenosi Rojters.

Peres (93) je ranije primljen u bolnicu nakon moždanog udara

AFP je prethodno preneo da je Peres, koji je bio i premijer Izraela, hospitalizovan u bolnici „Tel Hašomer“, da se nalazi u stabilnom stanju i da je u potpunosti svestan.

Agencija podseća da je Peres bio arhitekta privremenog mirovnog sporazuma sa Palestincima iz 1993, poznatog kao Sporazumi iz Osla.

Kao rezultat, godinu dana kasnije dobio je Nobelovu nagradu za mir zajedno sa tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom.

Postao je premijer Izraela nakon što je izraelski desničar, koji se protivio mirovnom sporazumu, ubio Jicaka Rabina u novembru 1995. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izraelŠimon Peresstanje
Komentari (0)
Dodaj komentar