Festival srpskog filma u Čikagu

Osam filmskih ostvarenja domaće kinematografije biće prikazano na Srpskom filmskom festivalu koji se do 3. decembra održava u Čikagu.

Film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ otvorio je Festival u sredu 29. novembra u Bioskopskom centru Pikvik u čikaškom naselju Park Ridž. Na svečanosti, pre projekcije, publiku su poydravili konzul žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović, direktorka Festivala Slavica Petrović, a predstavljene su i gošće festivala glumice Hristina Popović, Marija Karan i Maša Dakić.

Organizatori su pripremili pet igranih filmova, pored već pomenutog „Na mliječnom putu“ publika će moći da vidi i „Slepi putnik na brodu ludaka“, „Rekviejem za gospođu J“, „Vojna akademija 3“ i „Jesen Samuraja“ i tri dokumentarna filma „Obećanje“, „Lutajuća srca“ i „Panta Rej“.

Filmovi su titlovani na engleski jezik i tako dostupni i američkoj publici, ali i srpskim iseljenicima treće i četvrte generacije koji ne vladaju dobro jezikom svojih predaka.

Srpski filmski festival u Čikagu ove godine obiležava i prvi mali jubiulej – pet godina postojanja i posvećen je nedavno preminulom glumcu Ljubiši Samardžiću.

Organizaciju festivala pomogli su Uprava za dijasporu i diplomatska predstavništva Republike Srbije u Americi, Predstavništvo Republike Srpske, kao i više od 20 kompanija srpskih valsnika sa šireg područja Čikaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cikagofilmfilmski festival
Komentari (0)
Dodaj komentar