Filmski festival Slobodna zona dogodine takmičarski

Na 11. filmskom festivalu Slobodna zona, koji će biti održan paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 5. do 10. novembra, učestvuje 25 angažovanih dokumentarnih i igranih filmova, najavili su direktor i selektor festivala Rajko Petrović i selektorka Branka Pavlović.

Petrović je istakao da je prošle godine Slobodna zona imala više od 23.000 gledalaca sa kupljenim kartama, što je organizatorima obezbedilo oko 30 posto budžeta.

Već neko vreme želimo da Slobodna zona postane takmičarski festival, a dogodine ćemo, zahvaljujući prihodu, to moći i da realizujemo, rekao je on.

Na sledećem, 12. festivalu stručni žiri će dodeliti nagrade za nabolji angažovani dokumentarni film i za najbolji angažovani igrani film, dok će se za program Slobodna zona Junior formirati žiri po konkuru za srednjoškolce.

Pored toga, objavićemo otvoreni poziv za najbolji jugoslovenski angažovani film, što će biti i nova programska linija festivala, najavio je Petrović.

Ove godine za programsku celinu gost-selektor zadužena je Olja Bećković, koja će, kako je ranije već objavljeno, proglasiti festival otvorenim 5. novembra u Sava centru, uoči projekcije dugometražnog dokumentarca „Ejmi“ reditelja Asifa Kapadije.

Novinarka i glumica Bećković odlučila je da publici predstavi tri filma – dobitnika Zlatnog medveda na Berlinalu, igrano-dokumentarni „Taxi“ u svetu nagrađivanog, a u Iranu zabranjivanog autora Džafara Panahija, zatim „Kako prići slonu?“ – uzbudljivu priču o slobodnoj školi u Litl Folsu gde učenici sami kreiraju nastavni program i dokumentarac „Glumica“ Roberta Grina.

Ona će uređivati i voditi jedno veče festivalskog programa „Noćni razgovori“, posvećeno filmu „Glumica“, a pridružiće joj se glumice Jelena Đokić, Dara Džokić, Branka Šelić i Milica Mihajlović, koje će zajedno pokušati da odgovore na pitanja da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge i na koje „uloge“ se ne pristaje.

Taj film, kako je rekla selektorka Pavlović, pripada i Ženskoj programskoj liniji, u okviru koje je istakla francuskog kandidata za Oskara, film mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven „Mustang“.

Ovaj debitantski dugometražni igrani film bio je iznenađenje programa „15 dana autora“ u Kanu sa pet izuzetno talentovanih mladih glumica u glavnim ulogama. One igraju pet sestara koje bez roditelja odrastaju pod budnim okom bake, a zatim i strica u malom mestu na turskoj obali Crnog mora.

U strogoj patrijarhalnoj sredini devojke će zbog popodneva provedenog na plaži postati i bukvalno zatočenice u sopstvenoj kući.

Program „Noćni razgovori“ vodiće, kao i ranijih godina, filozof Ivan Milenković, nakon projekcija, a na temu odabranih filmova. On je istakao tri izuzetna dokumentarna ostvarenja – „Oni osećaju da vatra gori“ holandskog reditelja Morgana Knibe o jednoj od najaktuelnijih tema – izbeglicama, zatim „Kaži proleću da ne dolazi ove godine“ Saida Tadžija Farukija i Majkla Mekavoja – o ratu u Avganistanu i „Gayby Baby“ Maje Njuel iz Austrarlije – o tome kako odrastaju deca iz istopolnih zajednica.

Milenković je skrenuo pažnju i na, kako je rekao, remek delo „Dugme od sedefa“ čileanskog reditelja Patrisija Guzmana, koji u novom filmskom eseju nastavlja da se bavi turbulentnom istorijom otadžbine koju je napustio posle vojnog puča 1973. godine.

Na programu su i festivalski hit „Ovnovi“ islandskog reditelja Grimura Hakonarsona, muzički dokumentarac „Ples sa Marijom“ Ivana Gergoleta, film „Yallah! Underground“ posvećen vezi između muzike, aktivizma i dokumentarnog filma…

Drugu godinu za redom tu je i selekcija Croš-Media, u kojoj selektorka Biljana Tutorov predstavlja interaktivna dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative.

Novo izdanje Slobodne zone podržali su Ministartsvo za kulturu Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Beograda, Francuski institut u Beogradu i Taff line.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmski festivalslobodna zona
Komentari (0)
Dodaj komentar