Završena treća „Slobodna zona“

Posle šest festivalskih dana, 18 prikazanih dugometražnih i kratkih dokumentarnih i igranih filmova i 12 rasprodatih projekcija, 14. novembra je u Dvorani kulturnog centra Beograda zatvoren Treći filmski festival „Slobodna zona“. Festival je završen rekordnom posetom – ove godine ga je posetilo preko 7.500 gledalaca.
Pred punom dvoranom festival je zvanično zatvorio, po mišljenju britanske štampe, jedan od najperspektivnijih engleskih glumaca – Metju Meknalti (Matthew McNulty), tumač glavne uloge u filmu „Žig ubice“ („The Mark of Cain“) Marka Mandena (Marc Munden). Napeta ratna drama „Žig ubice“ bavi se grupom britanskih vojnika koji se vraćaju kući posle počinjenih zločina nad iračkim zarobljenicima, gde počinje da ih proganja sopstvena savest. Film je izazvao veliku buru posle premijere u Londonu, a autori su optuženi da su ugrozili bezbednost britanskih trupa u Iraku.
„Slobodnu zonu“ ove godine je posetilo gotovo 40% više publike nego drugi festival po redu, to jest 107% više u odnosu na prvo izdanje ovog festivala 2005. godine. Beograd je posetilo devet stranih gostiju, reditelja, producenata i festivalskih organizatora, a beogradska publika je imala prilike da razgovara sa svakim od njih posle projekcija filmova.
Publika je mogla i da glasa za najbolji film ovog festivala. Posle prebrojavanja svih glasova, konačni poredak je sledeći:

  1. "Postojim" (Dorota Kedzierzavska, Poljska, 2005)
  2. "Budina izgubljena deca" (Mark Ferkerk, Holandija, 2006)
  3. "Persepolis" (Marjan Satrapi, Vinsent Parono, Francuska, 2007)
  4. "Snovi o golu" (Maja Sanbar, Džefri Sanders, SAD/Palestina, 2006)
  5. "Žig ubice" (Mark Manden, Velika Britanija, 2007)

Sav prihod od ulaznica namenjen je Svratištu za decu i mlade koji žive i rade na ulici (u Beogradu).
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festivalfilmfilmslobodna zona
Komentari (0)
Dodaj komentar