Smršajte uz jaja za doručak

Novo istraživanje pokazuje da ako započnete dan sa jajima, možete bolje obuzdati apetit nego ako dan započnete sa žitaricama.

Rezultati istraživanja govore da je potrebno više vremena kako bi se primetili znaci gladi kod osoba koje za doručak pojedu jaja u odnosu na one osobe koje jedu žitarice.

Naučnici smatraju da proteini iz jaja bolje utiču na to da se ljudi osećaju sito, u poređenju sa proteinima iz pšenice.

Za osobe koje žele da izgube koji kilogram, promena vrste proteina i ishrani, a ne količina, predstavlja ideju koja zaslužuje dalja istraživanja kao potencijalna strategija mršavljenja, smatraju naučnici.

Jedno veliko jaje ima oko 70 kalorija, a sadrži oko 6 grama proteina, 5 grama masti i 186 miligrama holesterola.

Detalji istraživanja

Istraživači su nedelju dana pratili 20 gojaznih osoba, dajući im za doručak različite vrste obroka: jedan koji sadrži jaja i drugi koji sadrži pahuljice od žitarica. Iako ova dva doručka sadrže različite proteinske namirnice, obroci su bili izjednačeni u smislu količine kalorija, ugljenih hidrata, proteina i masti.

Prvog i poslednjeg dana testiranja učesnici su dobili ručak na bazi švedskog stola. Tih dana su istraživači merili koliko su učesnici istraživanja osećali sitost ili glad pre i posle doručka i ručka, a beležili su i koliko kalorija su učesnici pojedinačno unosili za vreme ručka.

Pored toga, istraživači su uzimali uzorke krvi kako bi odredili nivo grelina, hormona koji stimuliše glad, kao i hormona koji signalizira sitost.

Učesnici su potom dobili dve nedelje pauze, a zatim je usledio drugi deo testiranja, gde je učesnicima zamenjena vrsta doručka u odnosu na prvu nedelju ispitivanja.

Istraživači su ustanovili da su se osobe koje su jele jaja za doručak osećale sito pre ručka, a takođe su pojele i manje hrane sa švedskog stola u poređenju sa onima koji su jeli žitarice. Osim toga, one osobe koje su jele jaja imale su i niži nivo grelina, kao i veće količine hormona koji stimuliše sitost u periodu od tri sata između doručka i ručka. To sugeriše da su te osobe osećale manju glad i više bile site između obroka.

Stručnjaci kažu da bi ove rezultate trebalo smatrati preliminarnim, jer još uvek nisu prošli proces revizije, ali i da su nalazi interesanti u pogledu manipulacije kvaliteta proteina bez povećanja njihove količine u procesu mršavljenja.

Pored toga, ostaje nejasno na koji način su jaja pripremljena, po koliko ih je bilo u porciji i koje druge namirnice su bile uključene u doručak koji je sadržao jaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetadorucakgladgojaznostholesteroljajamineralimrsavljenjeproteinisitostzitarice
Komentari (0)
Dodaj komentar