Izbegnite grip uz ove 4 namirnice

Više je od neugodnosti: grip, kada se iskomplikuje, može biti opasan po život.

Posebno je važno učiniti sve što možete da održite svoj imunološki sistem cele sezone. Zdrava ishrana i način života igraju veliku ulogu u očuvanju imuniteta – hranljivi sastojci poput gvožđa, cinka i selena i biljnih flavonoida od suštinskog su značaja za jak imuni sistem.

Četiri stvari u ishrani mogu pomoći u jačanju vaše odbrane:

Čaj: Čaj je među najbogatijim izvorima antioksidativnih flavonoida koji pojačavaju imunološki sistem. Jedna studija je otkrila da neka jedinjenja iz čaja pomažu imunom sistemu da pobedi napadnu invaziju bakterija, virusa i gljivica. Izaberite crni, zeleni ili „Vu long“ jer od njih ima najviše koristi. Topla tečnost čisti disajne organe i pomaže u hidrataciji.

Začini: lekovito bilje i začini – neki od najkoncentrovanijih izvora antioksidanata, a za mnoge od ovih biljaka poznato je da obezbeđuju antivirusna, antiinflamatorna i imunološka svojstva. Potražite više načina za dodavanje biljaka i prirodnih začina u omiljenu hranu i piće (origano, majčina dušica, peršun, biber, lovorov list, bosiljak, đumbir, cimet, ruzmarin, karanfilić…).

Borovnice: Istraživanje pokazuje da borovnica ima visoke nivoe antioksidanata koji se bore protiv bolesti. Ove male bobice sadrže i kvercetin, flavonoid koji deluje kao antihistaminik i antiinflamatorno sredstvo i može štititi od bolesti srca i raka. Istraživači smatraju da antihistaminski efekat kvercetina može takođe pomoći u smanjivanju simptoma povezanih sa alergijama, uključujući i curenje iz nosa i suzne oči. Obično na tržištu tokom zime nema sveže borovnice? Izaberite zamrznuti jer se hranjivo mogu uporediti sa svežim. Naberite ih ili kupite tokom sezone pa spakujte u plastične šaše ili posudice, dobro zatvorite i čuvajte u zamrzivaču. Kada vam treba, izvadite ih, razmrznite i koristite. I ostalo voće u boji korisno je protiv gripa.

Jogurt: Jogurt sadrži žive i aktivne kulture, koje dopunjuju naš imunološki sistem zdravim bakterijama. Štaviše, samo jedna šolje jogurta bogatog kalcijumom obezbeđuje skoro 20% dnevnih opotreba za cinkom, a to je esencijalni mineral za zdravu imunološku funkciju. Započnite jutro šoljom jogurta ili probajte neki od ukusnih kombinacija sa jogurtom uz grickalice ili desert. Ako nema jogurta, kefir i kisleo mleko vam mogu pomoći.

Napomena

Pored pravilne i redovne ishrane, proverite da li dovoljno vremena spavate. Imunološki sistem i telo oporavljaju se odmaranjem i spavanjem. Preporuke za zdravlje su najmanje 7 sati spavanja noću, ali 8 do 9 sati spavanja je još bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar