Samo vi jedite ove namirnice i grip će vas zaobići

Više od neugodnosti, grip, kada se iskomplikuje, može biti opasan po život.

Posebno je važno učiniti sve što možete da biste održali svoj imunološki sistem. Zdrava ishrana i način života igraju veliku ulogu u očuvanju imuniteta – hranljivi sastojci poput gvožđa, cinka i selena i biljnih flavonoida od suštinskog su značaja za jak imuni sistem.

Ove četiri stvari u ishrani mogu pomoći u ojačanju vaše odbrane:

Čaj

Čaj je među najbogatijim izvorima antioksidativnih flavonoida koji povećavaju imunološki sistem. Jedna studija je otkrila da neka jedinjenja iz čaja pomažu imunom sistemu da pobedi napadnu invaziju bakterija, virusa i gljivica. Izaberite crni, zeleni ili „Vu long“ jer od njih ima najviše koristi. Topla tečnost čisti disajne organe i pomaže u hidrataciji.

Začini

Lekovito bilje i začini su neki od najkoncentrovanijih izvora antioksidanata, a za mnoge od ovih biljaka poznato je da obezbeđuju antivirusna, antiinflamatorna i imunološka svojstva. Potražite više načina za dodavanje biljaka i prirodnih začina u omiljenu hranu i piće (origano, majčina dušica, peršun, biber, lovorov list, bosiljak, đumbir, cimet, ruzmarin, karanfilić…).

Borovnice: Istraživanje pokazuje da borovnica ima visoke nivoe antioksidanata koji se bore protiv bolesti. Ove male bobice sadrže i kvercetin, flavonoid koji deluje kao antihistaminik i antiinflamatorno sredstvo i može štititi od bolesti srca i raka. Istraživači smatraju da antihistaminski efekat kvercetina može takođe pomoći u smanjivanju simptoma povezanih sa alergijama, uključujući i curenje iz nosa i suzne oči. Obično na tržištu tokom zime nema sveže borovnice? Izaberite zamrznute jer se hranjivo mogu uporediti sa svežim. Naberite ih ili kupite tokom sezone pa spakujte u plastične šaše ili posudice, dobro zatvorite i čuvajte u zamrzivaču. Kada vam treba, izvadite ih, razmrznite i koristite. I ostalo voće u boji je korisno protiv gripa.

Jogurt

Jogurt sadrži žive i aktivne kulture, koje dopunjuju naš imunološki sistem zdravim bakterijama. Štaviše, samo jedna šolje jogurta bogatog kalcijom obezbeđuje skoro 20% dnevnih potreba za cinkom, što je esencijalni mineral za zdravu imunološku funkciju. Započnite jutro šoljom jogurta ili probajte neki od ukusnih kombinacija sa jogurtom uz grickalice ili desert. Ako nema jogurta, kefir i kisleo mleko vam mogu pomoći.

Napomena

Pored pravilne i redovne ishrane, proverite da li dovoljno vremena spavate. Imunološki sistem i telo se oporavljaju odmaranjem i spavanjem. Preporuke za zdravlje su najmanje 7 sati spavanja noću, ali 8 do 9 sati spavanja je još bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.