Najbolji domaći lek protiv gripa i prehlade

Savremena istraživanja došla su do rezultata koje su znali i naši stari: “Pileća supa je dobar lek protiv mnogih bolesti, naročito protiv zimske prehlade i gripa.“ Prema nekim podacima, još su Stari Grci znali da je pileća supa dobar lek protiv prehlade, a u nekim spisima nađeno je da su i Jevreji u 12. veku pileću supu preporučivali za dobro zdravlje.

Svima je poznato da nam i bake i majke kuvaju pileću supu sa povrćem i testeninom kada se prehladimo ili kada zimi promrznemo.

Naučni dokazi

Naučno je dokazano da vrela supa sa vitaminima i mineralima, dok se srče i dok smo nagnuti nad njom, zagreva naše disajne puteve, vrši inhalaciju i otvara zapušene nosne kanale, što veoma povoljno deluje kod prehlade, gripa i zapušenih sinusa, krepi organizam po povratku u kuću posle boravka na hladnom vremenu i niskoj temperaturi i kada smo promrzli.

Pileća supa sadrži sastojke koji ubrzavaju naša krvna zrnca koja se bore protiv virusa i bakterija, a usporava ćelije u organizmu odgovorne za zapušavanje nosa i sinusnih šupljina, znatno usporavajući simptome prehlade.

Ono što ne smemo zaboraviti jeste dosta tople slane vode koju sadrži supa, a ona doprinosi sprečavanju dehidratacije kod gripa, kijanja i kašljanja, odnosno znojenja usled povišene temperature i glavobolje.

Šta se sve nalazi u supi?

Pored toga što greje i inhalira disajne puteve, pileća supa pojačava imunitet, jer u sebi sadrži: testeninu, vitamine iz povrća (peršun, celer, šargarepu, paškanat, biber, zelen, beli luk, crni luk…), komadiće živinskog mesa i minerale iz kostiju (krilca ili batak).

Ako detaljnije pogledamo sastav pileće supe, u njoj su: vitamini grupe B, provitamin A, vitamini A, C, D, E i PP, bakar, gvožđe, jod, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, fosfor, hlor, cink i elektroliti. Od ostalih korisnih i lekovitih sastojaka navodimo: beta-karoten, belančevine, biljna vlakna, glutamin, eterična ulja, karotenoide, karotin, ksantofile, likopen, pektin, ugljene hidrate, proteine i hlorofil.

Pored toga što je dobra protiv gripa i prehlade, supa potpomaže metabolizam i rad organa za varenje, kao i sagorevanje masti, ali je dobra i kod: anemije, avitaminoze, bolesti srca i krvnih sudova, gubitka apetita, depresije i stresa, dijabetesa, mamurluka, povišenog nivoa holesterola, povišenog krvnog pritiska i problema sa kosom i noktima.

Supa je pogodna za sve uzraste, a naročito za decu, trudnice, starije osobe i hronične bolesnike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.