Dijeta za plodnost: Ove namirnice su odličan saveznik u borbi protiv steriliteta

Postoje li namirnice koje mogu povećati plodnost žena? Ograničena istraživanja o odnosu hrana-ovulacija do sada su dovela do  opšteg načela da je ženama s manjkom ili prekomernom težinom teže postati majka. Stoga bi „pravilna ishrana“ pogodovala trudnoći kao i zdrav način života. Saznajte kakva se ponašanja za stolom preporučuju onima koji žele dete.

Hleb od celog zrna pšenice je bolji

Mnoga su istraživanja pokazala da ugljeni hidrati imaju vrlo važnu ulogu u plodnosti. Ne ukupna količina, već njihova vrsta: kontraindikovani su oni koji su lakše svarljivi, poput belog hleba, rafinisane testenine, krompira, pirinča; oni bogati vlaknima i sporo varljivi su izvrsni, poput hleba od celih zrna žitarica i testenine. Brže asimilirani ugljeni hidrati daju trenutnu energiju, ali takođe podižu nivo šećera u krvi i to može poremetiti hormonalnu ravnotežu, a time i reprodukciju.

Nema brze hrane

Prema zdravstvenim organizacijama, dnevni unos zasićenih masnoća (onih koje se uglavnom nalaze u mesu i koje se nakupljaju u krvnim sudovima) ne bi trebao prelaziti 10% ishrane.

Na Harvardu su otkrili da samo 2%, ili pola porcije pomfrita u restoranu brze hrane, već može dramatično smanjiti plodnost. I navode primer Danske, gde je vlada 2003. godine zabranila upotrebu zasićenih masnoća na javnim mestima: inicijativa osmišljena da smanji kardiovaskularne bolesti, rezultirala je povećanjem stope nataliteta. Ostale masne kiseline, nezasićene (maslinovo ulje) i višestruko nezasićene (riba), nisu kontraindikovane, ali nisu ni statistički povoljne za majčinstvo. No, treba ih uzimati umesto onih „loših“, kako bi se obezbedio pravi kalorijski unos i zagarantovana dobra telesna masa.

Više proteina iz povrća

Belančevine su organizmu neophodne, ali i ovde na plodnost uteče njihovo poreklo.Istraživanje od pre nekoliko godina, koje su sproveli Chavarro i Willett, primetilo je da su žene koje su većinu svog prihoda ostvarivale od proizvoda životinjskog porekla imale 39% veću verovatnoću da budu neplodne od onih koje su jele pasulj, sočivo i soju. Otkriveno je da, održavanje konstantnih kalorija, dodavanje jedne porcije crvenog mesa, piletine ili ćuretine povećava rizik od neplodnosti za trećinu. smanjite.

Iznenađenje dolazi od mleka

Od svih testiranih namirnica, mleko se pokazalo kao najmoćniji talisman protiv neplodnosti. Ali – i evo iznenađenja – celokupni, s dobrih 65% masti, dok obrani proizvodi, pa tako i jogurt, imaju suprotan učinak. To je zato što krema sadrži koktel hormona koji pomažu ovulaciji i začeću. Istraživači s Harvarda  tvrde da konzumiranjem dve-tri čaše mleka ili nekoliko sladoleda dnevno rizikujete dugoročan unos previše kalorija, ali to opravdavaju time što na drugu stranu  povećanje šanse za začeće.

I ako je još prerano reći da postoji dijeta za plodnost, znamo da se sa svih tačka preporučuje ishrana koja je zdrava i koja održava telesnu masu pod kontrolom: poznato je da žene s manje telesne težine ili žene s viškom masnog tkiva imaju više problema s ovulacijom.

Zaključak

  • Izbegavajte zasićene masti koje se nalaze u mnogim namirnicama i brzoj hrani, kao što su zasićene masti (margarini), mast i mast.
  • Radije birajte integralni hleb, testeninu i pirinač. Kuvajte al dente kako biste održali nizak glikemijski indeks.
  • Iznad svega, noću jedite proteine ​​biljnog porekla i mahunarke.
  • Popijte nekoliko čaša punomasnog mleka dnevno ili konzumirajte jednu šoljicu sladoleda ili jogurta.
  • Održavajte zdravu telesnu težinu i bavite se telesnom aktivnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lečenje sterilitetaneplodnostzdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar