Jedite ovo za doručak i sagorećete kalorije očas posla!

Jedenje obilnog doručka može da sagori dvostruko više kalorija nego ako pojedete veći obrok za večeru
Konzumiranje obilnog doručka može da pomogne kod gubitka kilograma, tvrde naučnici.

Naime, studija objavljena u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism obuhvatila je labaratorijski eksperiment nad 16 muškaraca koji su prvi dan jeli niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a drugi dan obrnuto.

Rezultati su pokazali da obilan doručak ubrzava metabolizam zbog termogeneze. Taj proces se odnosi na broj kalorija koje organizam potroši kako bi se zagrejalo telo i probavila hrana.

„To bi mogao biti ključ gubitka kilograma i istovremeno zadržavanja nivoa šećera u krvi“, kažu naučnici sa Univerziteta Lubek u Nemačkoj, prenosi Daily Mail.

S druge strane, niskokalorični doručak povećava apetit, posebno za slatkiše.

Termogeneza je bila 2,5 puta veća kada su ispitanici ujutru jeli visokokalorični obrok. Taj proces zagrevanja važan je zbog probave i protoka krvi. Različito vreme jedenja obroka utiče na to koliko kalorija telo koristi da bi se taj proces odradio.

Studija je takođe pokazala da je koncentracija šećera u krvi i insulina manja nakon doručka u odnosu na večeru. Isto tako, oni koji su jeli niskokalorični doručak, žudeli su za slatkišima.

Osim toga, ova studija je dokazala da najveći obrok treba biti ujutro, a najmanji naveče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakishranakalorije
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    logicno.mada izbor dorucka moze da bude nutritivno jak a kalorijski umeren.