Ovo je najbolje povrće za prevenciju raka, tvrde onkolozi

Uprkos činjenici da većina nas zna da je važno jesti povrće, ponekad zanemarujemo ovu činjenicu.

Jedan posebno snažan motivator je da ishrana bogata povrćem može značajno pomoći u smanjenju rizika od mnogih vrsta raka. Iako je svo povrće zdravo i može pomoći u smanjenju rizika od raka, ako nismo navikli da redovno jedemo povrće, možda bi bilo od pomoći da se fokusiramo na to da ga redovno uključujemo u svoje obroke.

Povrće je moćan način za prevenciju raka jer je puno antioksidanata koji imaju svojstva zaštite od raka, kaže onkolog dr Anaum Maksud.

Naučne studije pokazuju da antioksidansi igraju važnu ulogu u zdravlju imunog sistema, uključujući pomoć u zaštiti od hronične upale koja može dovesti do određenih vrsta raka i drugih bolesti.

Ishrana bogata povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od raka

„Uopšteno govoreći, oksidacija je proces povezan sa rastom raka. Namirnice poput povrća, koje obezbeđuju antioksidante, mogu biti zaštitne. Zbog toga je toliko povrća poznato kao zdrava opcija za smanjenje rizika od raka“, onkolog i hematolog dr Danijel Landau kaže Parades.

Takođe, onkolog dr Donald Bari Bojd tvrdi da je još jedan razlog zašto je ishrana bogata povrćem povezana sa smanjenim rizikom od raka to što je ono dobar izvor vlakana.

Svo povrće ima antioksidante i vlakna i može pomoći u smanjenju rizika od raka ako se redovno jede. Međutim, ako želimo najveću nutritivnu vrednost, prednost treba dati povrću iz porodice kupusnjača (Cruciferous). Kupusasto povrće je deo porodice biljaka Brassica, koja uključuje brokoli, prokelj, kupus, karfiol, kelj, rukolu, zelenu salatu, repu i potočarku.

„Najviše volim da jedem brokoli, tikvice, kelj i spanać“, otkriva dr Maksud.

On kaže da kupusasto povrće sadrži fitokemikalije za koje je nekoliko studija pokazalo da usporavaju rast raka. Osim što je toliko moćan za prevenciju raka, svestran je i lako se može uključiti u svaki dnevni obrok ili užinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranapovrćeprevencija rakazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar