„Maske trenutno zamenjuju vanredno stanje i policijski čas“

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas, ističući da je “neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja“.

„Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, koje polako prelazi u nepovoljnu situaciju kada je Beograd u pitanju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja“, rekao je Kon za RTS.

„Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti“, primetio je Kon.

Istakao je da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.

„Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas“, rekao je Kon.

Kon je naveo da je u školama napravljen sistem koji nije planiran da se isključuje i koji ima svoje jedinice nadzora i praćenja.

„Zna se da treba sve vreme da se nose maske, osim kad se sedi u klupi. Imamo to pod kontrolom. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, što ne znaci da nećemo pratiti situaciju“, rekao je Kon.

Komentarišući situaciju u regionu gde bukti epidemija, Kon je rekao da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija.

„Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mera ne verujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi“, upozorava Kon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusmaskavanredno stanje
Komentari (4)
Dodaj komentar
 • Adolf

  A da mi zamenimo ovog konja za nekog magarca?

 • batamrca

  U emisiji Intervju dr Račić je objasnio da Vučić ne nosi masku jer zna istinu o svemu ovome što se običnom narodu nameće.

 • batamrca

  Vučić ne nosi masku zato što zna istinu Doktor Alek Račić

 • batamrca

  Doktor Alek Račić – Vučić ne nosi masku zato što zna istinu