Naučnici objasnili kako virus korona utiče na organizam pušača

Francuski naučnici planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju virus korona i zdravstvenim radnicima na „prvoj borbenoj liniji“, nakon što je studija pokazala da pušači mogu biti mnogo manje izloženi riziku od zaraze virusom.

Studija obavljena u velikoj pariskoj bolnici sugeriše da supstance u duvanu, moguće nikotin, potencijalno mogu da spreče da se pacijenti koji puše zaraze virusom Kovid-19.

Klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje francuskih zdravstvenih vlasti. Naučnici su, ipak, insistirali da ne podstiču stanovništvo na pušenje, koje nosi druge potencijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 odsto pušača, piše „Gardijan“.

Naučnici objasnili kako virus korona utiče na organizam pušača
Iako nikotin možda može da zaštiti one koji ga konzumiraju od virusa, pušači koji se zaraze često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duvanskog dima na pluća, ukazuju naučnici.

Tim u bolnici Piti-Salpetrijer ispitivao je 480 pacijenata koji su bili pozitivni na virus, od kojih je 350 hospitalizovano, dok je ostatak sa manje ozbiljnim simptomima pušten kući, prenosi Tanjug.

Utvrđeno je da je od onih koji su primljeni u bolnicu, čija je starost 65 godina, samo 4,4 odsto bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa prosečnom starošću od 44 godine, pušilo je 5,3 odsto.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronavirusnikotinpušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar