U Pompeji nadjeni ostaci dva muškarca, verovatno bogataša i roba

Arheolozi su na mestu nekadašnjeg drevnog grada Pompeja pronašli skeletne ostatke dva muškarca, verovatno bogataša i njegovog roba, za koje se veruje da su poginuli u erupciji vulkana Vezuv pre oko 2.000 godina.

Zvaničnici arheološkog nalazišta Pompeja u Italiji saopštili su danas da su delovi lobanja i kostiju dva muškarca pronadjeni tokom iskopavanja ostataka nekada raskošne vile s panoramskim pogledom na Sredozemno more, na obodu Pompeje, grada uništenog u vulkanskoj erupciji 79. godine nove ere.

U toj oblasti je 2017. godine iskopana štala sa ostacima tri konja.

Arheolozi su naveli da su dva muškarca očigledno uspela da pobegnu od prvobitnog pepela iz Vezuva, ali da su stradali narednog jutra u jakoj vulkanskoj eksploziji.

Kao što je učinjeno i prilikom otkrivanja drugih ostataka na mestu Pompeje, arheolozi su u šupljine sipali gips.

Zahvaljujući toj tehnici ne dolaze samo do oblika i položaja stradalih u trenutku smrti, već ostaci dobijaju „izgled statue“, rekao je generalni direktor arheološkog parka Masimo Osana.

Sudeći po kostima lobanje i zubima, jedan od muškaraca bio je mlad, verovatno je imao izmedju 18 i 25 godina, i kod njega su uočena oštećenja kičme. Zbog tog otkrića arheolozi su pretpostavili da je bio rob koji je naporno radio.

Drugi muškarac je, kako se procenjuje, imao izmedju 30 i 40 godina i umro je sa rukama na grudima i raširenih nogu. U blizini njegovog lica pronadjeni su fragmenti bele boje, verovatno ostaci srušenog zida.

Oba kostura pronadjena su u sobi pored podzemnog hodnika koji je vodio do gornjeg nivoa vile.

Osana navodi da su muškarci tu verovatno našli sklonište, verujući da su bolje zaštićeni u podzemnom prostoru, ali da je „vulkanski oblak ujutro 25. oktobra 79. godine zahvatio Pompeju i ubio svakog ko mu se našao na putu“.

Vezuv je i dalje aktivan vulkan.

U Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u vreme erupcije je živelo oko 13.000 ljudi. Ostaci grada su otkriveni u 16. veku, a organizovana iskopavanja počela su oko 1750. godine.

Arheološko nalazište Pompeja je popularna turistička atrakcija, ali je turistima trenutno zabranjen pristup na osnovu mera za suzbijanje korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar