Vanredno stanje usporilo život u Briselu

BRISEL – Prvi ponedeljak nakon uvođenja varednog stanja u cilju sprečavanja širenja korona virusa protiče bez uobičajenih gužvi u sedištu EU u Briselu.

Nakon zatvranja restorana i kafića od danas su zatvorene i škole u Belgiji.

Vlasti pozivaju građane da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća, a Evropska komisija preporučila je akreditovanim dopisnicima da svoja pitanja, umesto uživo, postavljaju putem elektronske pošte.

Prema poslednjim informacijima, u Belgiji je od korona virusa do sada zaraženo 1.058 ljudi od kojih je 252 hospitalizovano, a petoro je preminulo.

Belgijski stručnjaci poručuju da se zemlja nalazi na početku „korona oluje“, a da najgore tek dolazi.

„Očekujem da će virus proći do sredine maja“, navodi belgijski virolog Mark van Ranst.

U Briselu u kome je od uvođenja vanrednog stanja nakon terorističkog napada u martu 2016. godine sve vreme prisutna vojska na ulicama, od 13. marta zabranjen je rad kafića, restorana, a otkazana su su sportska i kulturna dešavanja.

Mere podrazumevaju i zatvranje škola, ali ne i vrtića.

Radnje, prehrambene prodavnice i apoteke su nastavile sa radom, a vlasti pozivaju građane da ne stvaraju nepotrebne gužve u prodavnicma, kao i u gradskom prevozu.

Belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je građanima da ne putuju zbog mogućnosti da ostanu „zaglavljeni“ van zemlje u situaciji globalnog uvođenja vanrednih mera u borbi protiv pandemije COVID 19.

Istovremeno, Ministarstvo ekonomije najavilo je jednokratnu pomoć u visini od 4.000 do 2000 evra preduzećima koja će zbog zabrane rada pretrpeti gubitike.

EU institucije sa sedištem u Briselu takođe su organičile svoje aktivnosti.

Održavaju se samo neophodni sastanci sa minimalnim brojem učesnika.

Nakon prijave zaraženih korona virusom u EU institucijama i NATO je potvrdio da je u sedištu Alijanse u Briselu zabeležen slučaj COVID19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar