Vilders: Holandija seoska luda, poslednja počinje vakcinaciju

HAG – Plan vakcinacije protiv kovid-19 holandske vlade naišao je na žestoke kritike opozicionih poslanika danas jer po njemu tek u sredu počinje imunizacija stanovništva, što Holandiju čini poslednjom državom Evropske unije koja počinje primenu vakcine za korona virus.

„Prošlog meseca, Holandija je sa strane posmatrala kako druge države EU počinju vakcinaciju 27. decembra, u onome što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala ‘dirljivim trenutkom jedinstva’“, rekao je Gert Vilders, lider najveće holandske opozicione stranke, ultradesničarske i antiimigrantske Slobodarske partije, tokom rasprave koja je organizovana tokom zimskog zasedanja parlamenta.

„Ovo je nečuveno. To nije strategija, već haos, totalni haos i pripreme su bile loše i prekasno su obavljene“, dodao je Vilders i Holandiju nazvao „seoskom ludom Evrope“, prenosi AP.

Opozicija zamera vladi da je Holandiji isporučeno hiljade doza vakcine koju su razvili američki Fajzer i nemački Biontek krajem prošle godine, ali one su ostale u zamrzivačima u skladištu, dok je vlada finalizirala svoje planove vakcinacije, uprkos tome što je imala mesece pre toga da razmišlja kako i gde da vrši imunizaciju.

Ministar zdravlja Hugo de Jong priznao je u pismu poslanicima uoči rasprave da se vlada `pokazala kao nedovoljno sposobna da bi se dovoljno brzo prilagodila nastalim promenama.

„Možda je to moglo i trebalo učiniti drugačije. Vakcinacija počinje u sredu, a osoblje u staračkim domovima, ljudi sa hendikepom i radnici u zdravstvu su prvi na redu“, rekao je ministar.

Vlada je pomerila početak vakcinacije dva dana unapred usled rastućeg nezadovoljstva zbog svoje politike i nedostatka osoblja u bolnicama u vezi s kovid-19.

Potvrđeni broj preminulih od posledica kovid-19 u Holandiji premašuje 11.000, mada je stvarni broj i veći zbog ograničenih ispitivanja, navodi
AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com